CONGRESUL PNL și POLITICA DISPREȚULUI: „Se strică? Dă-l naibii!, luăm altul și mergem mai departe!”

Sâmbătă și duminică, PNL își alege noua conducere. Un partid sfâșiat de orgolii și terfelit de propriii-i lideri alege între două tabere – Ludovic Orban și Florin Cîțu – care i-au făcut la fel de mult rău. În acest moment, este greu de văzut soluția vindecătoare pentru PNL-ul de săptămâna viitoare și anii ce vin.

După trei decenii frământate, cu multe trădări și permanentă stare de asediu, PNL ajunsese, totuși, în 2019, la cea mai favorabilă situație din istoria sa post-1989. Mai mult, profitând la limită de criza de autoritate din PSD, PNL a preluat puterea cu sprijinul USR și UDMR. 2020 a fost adevărat an de grație pentru liberali. Numai că beția neașteptatei puteri a scos la iveală, în scurt timp, mulțimea de orgolii adunată în fruntea partidului și interesele profund divergente și decisiv personale din acea zonă. Iar această beție, în doar trei luni, a mutat PNL pe marginea prăpastiei: 10 procente electorale câștigate cu trudă în mai bine de un deceniu au fost aruncate la gunoi, fără emoții, iar recuperarea lor va fi o adevărată aventură în contextul politic actual.

Nici Ludovic Orban, nici Florin Cîțu nu au protejat interesele PNL în această competiție internă. Și Orban, și Cîțu, și echipele lor au sacrificat munca și loialitatea membrilor PNL, ani de muncă politică în teritoriu, pentru a satisface nevoi de putere personală.

Pentru cei care nu realizează dimensiunile dezastrului provocat de bătălia murdară între Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru președinția partidului, să spunem doar că cei doi au coborât PNL din zona politică în care se înfrunta doar cu PSD pentru primul loc între lideri, în zona în care are emoții că se va bate cu USR și AUR pentru un inutil prim loc între perdanți.

Sâmbătă și duminică, PNL își alege noua conducere. În opinia noastră, este indiferent ce tabără va câștiga, pentru că pierderea electorală și dezamăgirea truditorilor din partid este la fel de mare. Ca lecție istorică, este exemplul cel mai bun care arată ce se întâmplă când ai lideri pentru care partidul este doar un vehicul politic ce transportă interese personale și, dacă se strică: „dă-l naibii!, luăm altul și mergem mai departe!”.

Credit foto utilizat: Mediafax Foto via AlephNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *