Continuă săpăturile la Sarmizegetusa Regia

Administația Sarmizegetusa Regia anunță că săpăturile arheologice din acest an continuă cercetarea unuia dintre elementele importante ale zonei sacre, anume o nouă cale de acces. Arheologii sunt la fața locului și caută noi elemente.

“Până în prezent au fost identificate trei segmente ale unei alei pavate cu dale de piatră (gresie, andezit, calcar). Aleea este o ramificație a drumului ceremonial principal, un obiectiv al campaniei fiind descoperirea joncțiunii dintre ele.  În același sector, terasa a IX-a, este în curs de desfășurare dezvelirea unui edificiu monumental ale cărui plan și funcționare vor fi precizate la finalizarea cercetărilor”, arată Administrația Sarmizegetusa Regia.

Primele săpături sistematice au debutat după primul război mondial, în 1922-1924, când profesorul clujean D. M. Teodorescu a investigat fortificaţia şi templul mare circular. În anul 1950 a demarat proiectul de cercetare arheologică de amploare a sitului, sub conducerea profesorului Constantin Daicoviciu. De atunci şi până în prezent au fost scoase la lumină elemente de fortificare, edificii de cult, ateliere metalurgice, instalaţii de captare şi de distribuţie a apei, locuinţe şi anexe ale lor.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *