CORPUL STRĂIN: Sfrijita democrație românească trage să moară

Odată cu demisia lui Dacian Cioloș din fruntea USR, cu fundal de veselă sălbăticie AUR peste tot, lucrurile încep să se limpezească pe scena politică românească. Subliniez „limpezească”, pentru că această limpezire nu face clasa politică românească mai bună, mai frecventabilă, mai de înțeles,ci doar este mai ușor de descoperit tabloul în ansamblu.

Nici cu vrăjitoare nu iese USR din reanimare

Devine evident faptul că USR își dă duhul: nu mai reprezintă mare lucru pe scena politică românească, chiar de ar promite luna de pe cer sau țurțuri de aur pe buzunare. În fapt, instabilitatea formațiunii – devastată acum de conflictele de interese interne, dar mai ales de imaturitatea politică – a fost vizibilă chiar de la început, din perioada în care tot ce răzbătea interesant din partid era politica de epurare cvasi-comunistă a membrilor cu inițiative și opinii personale diferite de ale liderilor autoimpuși. Era de așteptat ca intrarea în structurile strunite aspru de biciul lui Dan Barna a membrilor PLUS să se manifeste ca atacul unui corp străin. Când Dacian Cioloș a fost preferat în fruntea partidului de o masă de membri sătulă de aerele de vedetă goală de conținut ale lui Barna, a devenit clar că pasărea useristă va muri pe propria-i gheară.

A urmat febra și astăzi, iată, corpul străin Cioloș-PLUS este expulzat agresiv, dar pagubele aduse fostului mare organism userist devin ireparabile. USR pica și până acum în gustul publicului politic, de acum încolo se pare că va mai conta doar un firicel mai mult decât agonizantele PMP sau Pro România. Cine mai crede că aripa PLUS din USR se va resorbi dramatic în vipușca lui Dan Barna sau că Drulă are darurile lui Merlin, cel din poveste, trăiește o hilară iluzie: ruptura este de fond, de conținut, nu de suprafață.

Revenind la tema noastră, să explicăm acum, în câteva rânduri, cum vedem noi limpezirea scenei politice românești în primăvara-vara lui 2022.

PNL: la banlieu, birjar!

Schema logică a politicii românești în acest moment arată că alternativa viabilă la PSD nu mai există. Dacă PNL, fostul aparent adversar al PSD, renunță în 2022 sau 2023 la concubinajul guvernării, în condițiile în care nici măcar propriii-i membri nu-i mai sunt loiali în majoritate, căderea ar putea fi definitivă până la un procent din vecinătatea a 10 la sută, loc de unde nu mai poate emite nicio pretenție, niciodată (mai ales că își va pierde cei mai mulți dintre aleșii locali și șefii de instituții care sunt loiali doar banului și huzurului indus de politică).

Dacă PNL nu renunță la concubinajul mizer de acum, care i-a pus pe liberali în umbră și muțenie, pentru că liderii și structurile din teritoriu nu vor să-și piardă privilegiile (varianta cea mai aproape de adevăr și chiar motivul pentru care s-au murdărit!), la alegerile din 2024, dacă va avea liste separate, nu va mai conta și căderea va fi poate încă mai drastică decât în prima variantă.

Dacă – varianta kamikaze românesc! – PNL va accepta o combinație de continuare a coabitării cu PSD pentru o majoritate covârșitoare și un guvern totalitar după 2024, va pune cruce definitiv oricărei idei de liberalism în România.

AUR: Huo-huo, dar everybody loves somebody!

O altă legătură din schema logică despre care vorbim este către un element de sine stătător: AUR. Așa cum merg lucrurile acum și în condițiile în care liberali, useriști și neamuri mai rare au distrus definitiv, în electorat, ideile de dreapta politică românească și liberalism, AUR culege toată mulțimea furioasă a românilor care nu-i suportă pe politicieni, nici măcar pe pesediști. Și nu sunt puțini, așa cum arată deja sondajele de opinie, sondaje care nu ating decât superficial, cu întrebări, electoratul AUR, scorul în competiția reală putând deveni încă mai drastic.

Rețeta mortală

Așadar, după marea deziluzie PNL și colapsul USR, scena politică românească mai are doar doi actori care contează: PSD și AUR. Doi actori cu același tip de discurs, cu aceeași demagogie la purtător, cu aceeași lăcomie înspre putere. Și, dacă AUR își găsește, înainte de alegerile din 2024, un lider charismatic, inteligent, coerent, care să-l înlocuiască pe străveziul Simion, combinația puterii în România ar putea fi o majoritate uriașă cu PSD și AUR, ceea ce, pentru sfrijita democrație românească, ar fi mortal.

Dar toate acestea sunt doar analize de moment. Viitorul, așa cum ne-am obișnuit de vreo trei decenii, mereu surprinde în țara nimănui, România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.