Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” a adus acasă Diploma de Excelență

Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” a adus acasă Diploma de Excelență. Copiii au participat la Festivalul Internațional „Kostoski” de la Ohrid, Macedonia, acolo unde performanța lor a fost răsplătită cu Diploma de Excelență.

La Ohrid, din 68 de coriști, au făcut deplasarea 42, din care 12 de la clasa 0 la a III-a, aflați pentru prima oară pe o scenă. Ceilalți au fost din toate clasele gimnaziale și de liceu, inclusiv doi deja studenți.

Este cea de a 44-a distincție internațională a corului dirijat de maestrul Petru-Androne Eli, fiind, din acest punct de vedere, cel mai performant ansamblu artistic din România.

Începând din 2001, au urmat primele turnee peste hotare, mai întâi în Franța, la Toulouse, Fenouillet, Carcassonne și Paris – aici cu Liturghia la Biserica Românească –, apoi în Germania, cu 5 turnee, între anii 2001 – 2004. Anul 2004 a însemnat Premiul III la Festivalul Național Coral (Bacău) și primul trofeu internațional: Diploma de Argint la Olimpiada Mondială Corală de la Bremen. De atunci și până în prezent, cu excepția anului 2005, corul a participat în fiecare an la cel puțin un festival internațional, reprezentând cu succes România, cel mai important trofeu fiind Medalia de Argint la Grand Prix of Nations, Magdeburg, 2015, dar și participarea a patru coriști și a dirijorului la „Corul Mondial al Păcii”, Beijing, decembrie 2012. În toți acești ani, prin formația corală s-au perindat aproape 400 de copii, primii dintre ei fiind deja adulți, cu propriile familii…

În țară, competițiile fiind mai puține, corul a susținut numeroase turnee și recitaluri  în zeci de localități, luând parte și la o serie de evenimente culturale unde a fost invitat. Printre premii, cele mai importante l-au constituit Premiul I la Concursul Național Coral organizat de Ministerul Educației, la edițiile din 2006 (Rm. Vâlcea), 2008 (Vaslui) și 2010 (Reșița). Bilanțul repertoriului depășește 200 de piese, în 21 de limbi, de la scoțiană la… japoneză.

Înființat în 1996, pe lângă Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie, la inițiativa preotului paroh Ioan Gașpar și a profesorului de Muzică Petru-Androne Eli de la Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad”, cu elevi de la clasa a II-a la a VI-a, a devenit, în câteva luni, primul cor de copii din țară care participa cu toate răspunsurile și cântările, la slujba Liturghiei.

Dirijorul Petru-Androne Eli, a fost distins cu Medalia „Meritul Pedagogic” clasa a II-a, de către președintele Ion Iliescu (2004) și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, de către președintele Klaus Iohannis (2017).

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *