Crescător de succes în columbofilia hunedoreană

Columbofilia, ca și oricare alt sport, are iubitori și în România, aceștia având o organizare similară cu crescătorii din țările de tradiție precum Belgia, Olanda, Germania etc. În țara noastră există mai multe federații columbofile, dintre care cea mai mare o reprezintă Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România și care este alcătuită la nivelul fiecărui județ în asociații județene care includ mai multe cluburi columbofile.

Toată activitatea columbofilă din cadrul FNCPR-ului este desfășurată în baza unui statut de funcționare ce reglementează modul de organizare al asociațiilor și cluburilor și un regulament național sportiv ce determină modul de desfășurare al concursurilor.

Prezentare crescător

În județul Hunedoara activează ca și membru columbofil un tânăr pasionat de porumbei pe nume Ciprian Petru Moga, în vârstă de 37 de ani, a căror rezultate în ultima perioadă au fost dosebit de bune. Acesta deține o crescătorie de porumbei în localitatea Hărău și face parte din Asociația Județeană Columbofilă „Voiajorul Hunedoarean”.

Rezultate sportive

Categoria preferată de zbor a lui Ciprian este fond-maraton, cu distanțe de peste 500 de km, realizate și cu porumbei foarte tineri(pui). În ultimii ani, rezultatele obținute au fost foarte bune, culminând cu mai multe clasări de locul 1 la mai multe categorii:

  • Locul 1 județean, categoria General pui 2021
  • Locul 2 județean, categoria As Speed tineret 2021
  • Locul 1 județean, categoria General pui 2020
  • Locul 1 județean, categoria Maraton tineret 2019
  • Locul 1 județean, categoria As Fond tineret 2019
  • Locul 1 județean, categoria Fond tineret 2019

„Mă bucur că am reușit și în acest an câteva performanțe. Pentru mine contează foarte mult, pentru că știu că pot spera chiar la mai mult. În anii ce urmează chiar sper să rămân la fel de constant și dacă se poate, de ce nu, mai sus. Sunt optimist și cred că femelele vor produce pui frumoși în primăvară.”

Porumbei de succes

În spatele rezultatelor se află o muncă deosebită, răbdare, pasiune și de asemenea, o calitate a porumbeilor care provin din familii de campioni. Totodată, pe lângă acestea este nevoie si de o crescătorie bine dimensionată, uscată și aerisită, orientată corespunzător spre sud, sud-est și care să asigure întregul confort al porumbeilor”, povestește Ciprian.

„Pentru a obține rezultate foarte bune în concursuri este nevoie de multe investiții în porumbei din familiile cele mai bine zburate în zona noastră, după expresia cunoscută „din bun cu bun iese bun”.

„Rezultatele obținute de mine au fost realizate de niște porumbei care îmi sunt foarte dragi și la care țin foarte mult și care au dat dovadă de o ambiție deosebită de a se întoarce repede și de la distanțe de peste 800 de km, din Cehia(Praga), Germania(Dresda) etc.

Familia mereu lângă mine

,,Familia mă susține cel ma mult. Copiii sunt cei care mereu vin cu mine la porumbei să-i hrănim și de cele mai multe ori primesc numeroase întrebări și le explic despre fiecare în parte. Sper că o să ducă tradiția mai departe dacă îi văd de pe acum așa pasionați. Soția mea e și ea alături de mine și îmi înțelege această pasiune”, mărturisește Ciprian.

 

 

Adela BORLEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *