Criza inflaţiei este cel mai mare risc pe termen scurt la nivel global

Raportul anual privind riscurile globale al Forumului Economic Mondial de la Davos evidenţiază criza costului vieţii ca fiind cel mai mare risc pe termen scurt cu care se confruntă lumea în acest moment, schimbările climatice fiind cea mai mare ameninţare pe termen lung, relatează CNBC.

Raportul, care a fost publicat timp de 17 ani înaintea summitului de la Davos, ţine cont de opiniile a 1.200 de persoane din sectorul public şi privat.

Ediţia din acest an, realizată cu firma de servicii profesionale Marsh McLennan şi Zurich Insurance Group, a spus că războiul Rusiei în Ucraina şi pandemia de Covid-19 au propulsat criza energetică, deficitul de alimente şi inflaţia ca fiind cele mai presante probleme globale.

„Ne uităm la ceva care pare nou, dar în acelaşi timp ciudat de familiar. Aşa că vedem o revenire a unor riscuri mai vechi în privinţa cărora simţeam că am făcut progrese bune în ceea ce priveşte rezolvarea, dar acum s-au întors pe harta riscurilor”, a declarat Carolina Klint, lider de management al riscurilor pentru Europa Continentală la Marsh, pentru CNBC.

Impactul crizei costului vieţii asupra populaţiilor vulnerabile este ”foarte greu de acceptat”, a spus Klint.

„Guvernele lucrează acum într-adevăr pentru a atenua acest impact, în acelaşi timp în care încearcă să se protejeze de inflaţia în spirală şi să depăşească sarcinile istoric ridicate ale datoriilor”, a arătat  Klint.

Raportul spune că lumea trebuie să colaboreze mai eficient la atenuarea şi adaptarea la climă, în următorul deceniu, pentru a evita „degradarea ecologică” şi încălzirea globală continuă.

Guvernele se vor confrunta cu probleme în următorii ani, deoarece provocările sociale, riscurile de mediu şi de securitate concurează pentru atenţia lor.

Cele mai citate riscuri pe termen de doi ani includ dezastrele naturale, confruntarea geoeconomică, erodarea coeziunii sociale, criminalitatea cibernetică pe scară largă, migraţia involuntară la scară largă şi crizele resurselor naturale, alături de schimbările climatice.

Criminalitatea cibernetică şi migraţia reprezintă, de asemenea, riscuri pe termen lung, deşi problemele legate de climă au ocupat primele patru locuri. Costul vieţii a lipsit de pe listă.

„Aş interpreta că este un pic de optimism că vom fi capabili să ieşim din acest stres în care ne aflăm în prezent, care este rezultatul unei crize agravate. Este un efect al pandemiei de Covid-19, dar şi, desigur, impactul Rusiei-Ucrainei, care a avut un efect de propagare în atât de multe domenii diferite.”, a spus Klint.

Summitul Forumului Economic Mondial de la Davos va începe pe 16 ianuarie cu sloganul ”cooperare într-o lume fragmentată”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *