Cursuri gratuite de învățare a limbii române pentru aproape 9000 de persoane din Republica Moldova

Peste 8.900 de persoane s-au înscris în programul naţional pentru învăţarea limbii române organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, relatează NewsMaker.

Cursurile de limbă română sunt destinate inclusiv adulţilor care vor să îşi perfecţioneze cunoştinţele sau să studieze limba română de la zero. Aceştia vor frecventa cursurile gratis, toate cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul de stat, relatează NewsMaker.

Cele mai multe cereri – peste 3500 – au fost depuse în municipiul Chişinău. Alţi circa 1400 de candidaţi sunt din Găgăuzia, regiunea semiautonomă puternic rusofonă, circa 670 – din municipiul Bălţi şi circa 620 – din Taraclia.

Cursurile vor fi organizate atât cu prezenţă fizică, cât şi online, în mai multe regiuni din Republica Moldova, care vor fi  stabilite conform cererilor depuse de solicitanţi.

De asemenea, anul acesta se preconizează să fie instruite circa 2.500 de cadre didactice şi de conducere din instituţiile de învăţământ general şi circa 4.000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiţie, medicină, arte, administraţie publică centrală şi locală etc), inclusiv refugiaţi din Ucraina.

 

La finalul cursului de învăţare a limbii române, participanţii vor obţine un certificat cu indicarea nivelului de competenţă lingvistică de cunoaştere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Programul naţional privind învăţarea limbii române a fost aprobat de Guvern şi se va desfăşura pe parcursul anilor 2023-2025.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la începutul acestui an o lege prin care sintagma „limbă moldovenească” este înlocuită cu „limba română” în întreaga legislaţie a ţării, ceea ce a stârnit nemulţumirea Moscovei, care susţine că limba moldovenească este mai veche decât limba română şi vede în acest gest o apropiere a Chişinăului de România.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *