DAS Deva participă la Campania „Luna Națională a informării despre bolile transmisibile”

„Zero Discriminare” este sloganul sub care se derulează, anul acesta, pe tot parcursul lunii decembrie, campania națională de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului și a societății, în ansamblu și conștientizarea riscurilor de infectare. Tema campaniei este „STOP HIV, Tuberculoza, Hepatita virală!”.

Direcția de Asistență Socială Deva participă, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, la desfășurarea evenimentului care are ca scop principal creșterea nivelului de informare a populației cu privire la importanța măsurilor de prevenire și control a bolilor transmisibile și de recunoaștere a semnelor și simptomelor acestora, dar și conștientizarea riscurilor de răspândire a infectării.

Astfel, reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară distribuie, în această perioadă, în cartierele din municipiul Deva și la sediile serviciilor sociale ale DAS Deva, materiale informative cu mesaje și recomandări care pun accent pe diagnosticarea la timp a bolilor transmisibile și monitorizarea strictă a evoluției cazurilor, dar și pe cunoașterea celor mai eficiente metode de prevenire a formelor severe ale acestora.

În același context, organizatorii campaniei atrag atenția asupra unui alt aspect – infectarea cu HIV, cu bacilul tuberculozei sau cu virusurile hepatice nu are impact doar asupra stării de sănătate a persoanei infectate, ci și asupra integrării acesteia în comunitate. Practic, un astfel de diagnostic conduce, implicit, la marginalizare și stigmatizare.

Conform celor mai recente date raportate de DSP Hunedoara cu privire la evoluția bolilor transmisibile în județul Hunedoara, în anul 2021, se aflau în evidență 68 de cazuri de SIDA, 208 cazuri de HIV, 126 de cazuri noi de tuberculoză și alte 27 readmise, 4 cazuri de Hepatită E și alte 178 de cazuri noi de Hepatită cronică.

La nivel național, în aceeași perioadă au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA, 7.693 de cazuri noi de tuberculoză și alte 29 de cazuri de Hepatită B și C (în scădere cu 19 cazuri față de anul 2020).

Acțiunile de informare și conștientizare a populației privind impactul bolilor transmisibile asupra individului și a comunității se vor derula până la sfârșitul lunii decembrie 2022.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *