Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie, estimându-se că rata de acoperire vaccinală pentru această categorie va fi de 20%.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a fost optimizată platforma de programare şi a fost elaborată instrucţiunea care reglementează modul cum se va realiza vaccinarea la categoria de vârstă între 5 şi 11 ani.

„A fost deja optimizată platforma de programare şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinare, ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Am elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă. Locaţiile în care se va derula campania de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt în cabinetele de vaccinare organizate în centrele de vaccinare atât din unităţi sanitare, cât şi din afara unităţilor sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccinul de compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele pentru medicină de familie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, cel mai probabil campania de vaccinarea pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani ar putea începe la jumătatea lunii ianuarie.
„Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, a câte 10 micrograme pe doză, asta înseamnă un volum de 0,2 ml, care se extrage din flaconul multidoză. Doza se administrează intramuscular, la fel ca şi pentru copiii din grupa de vârstă de peste 12 ani. Conform calendarului de livrare preconizat, foarte probabil că vom recepţiona doze de vaccin pediatric de la compania Pfizer în luna ianuarie, ca atare cel mai probabil în a doua parte a lunii ianuarie vom putea debuta campania de vaccinare adresată acestei grupe de vârstă”, a explicat Gheorghiţă.
El a menţionat că rata de acoperire vaccinală estimată pentru această categorie este de 20%, precizând că asta ar însemna un număr de 240.000 de copii. De asemenea, necesarul estimat de doze de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani este la 550.000 pe an.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *