Demisia rectorului Tudorel Toader cerută de zeci de protestatari

Câteva zeci de persoane protestează, vineri, în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cerând demisia rectorului instituţiei, Tudorel Toader, pe care îl acuză că în timpul mandatului său la Ministerul Justiţiei a fost „complicele unor penali”.

Tudorel Toader se va întâlni, vineri, la universitatea ieşeană, cu preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi cu preşedintele Tribunalului UE, ambii participând la Iaşi la o conferinţă internaţională pe tema viitorului Justiţiei europene.

Participanţii la protest afirmă că oficialii UE trebuie să afle că Tudorel Toader a fost „complicele unor penali şi că nu a plecat din fruntea Ministerului Justiţiei decât atunci când a fost dat afară”.

Organizatorul protestului este mişcarea civică Reset din Iaşi.

Manifestanţii au bannere cu mesajele ”Tudorel Toader the destroyer of romanian justice”, ”Don’t trust Tudorel Toader” şi ”Demisia”.
Acţiunea se desfăşoară în linişte, fără a fi perturbat procesul de învăţământ.

”Cei din UE trebuie să afle că Tudorel Toader a fost complicele unor penali şi că nu a plecat decât atunci când a fost dat afară. Tudorel Toader nu se poate preface că doi ani din cariera lui nu există şi că în acest timp nu a făcut decât să fie în slujba unei coaliţii toxice pentru democraţia din România. Faptul că nu a fost până în totalitate servantul umil şi nu a mers până la capăt cu demolarea justiţiei nu-l absolvă de răul pe care l-a făcut sistemului judiciar şi nu-l face nici disident şi nici erou, cum va încerca din nou să pozeze. Deja simpla revenire pe „tronul” de rector a reprezentat o noua insultă înghiţită în mod regretabil de Senatul şi colectivul de la universitatea Cuza din Iaşi. El este un contramodel pentru studenţi şi viitorii magistraţi pe care îi pregăteşte, iar neluarea unei poziţii pentru revenirea lui înseamnă acceptarea tacită a unui rău care sapă la temelia încrederii în instituţiile de învăţământ superior din România. Iaşiul nu iartă şi nu uita că un simbol a fost pătat de rămânerea în funcţie a unui rector care nu are nimic de-a face cu profesionalismul, verticalitatea şi moralitatea”, susţin organizatorii protestului din faţa universităţii ieşene.

Joi, Liga Studenţilor din Universitatea Iaşi i-a solicitat lui Tudorel Toader să îşi depună imediat demisia din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, motivând prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunităţii academice.

Mai mult, studenţii ieşeni anunţă faptul că ”pregătesc acţiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulţi elevi şi părinţi fiind determinaţi să nu mai aleagă cea mai veche universitate din ţară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

Tudorel Toader a revenit începând din 25 aprilie în poziţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, după ce s-a suspendat din funcţie pentru a ocupa postul de ministru al Justiţiei.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.