Despre salariul minim pe economie

Legea salarizării bugetarilor, o altă “revoluție” marca PSD, este o promisiune electorală care  a fost implementată incomplet și schilod. Incomplet, pentru că măririle salariale gigantice promise s-au dovedit a fi modice, cu excepția demnitarilor. Schilod, pentru că așa-zisul „Minister al muncii și JUSTIȚIEI sociale” s-a remarcat prin acte grave de inechitate în modul de remunerare a bugetarilor, prin dispreț față de competență și performanță. La gata, au primit mai mult cei care au strigat mai tare și mai violent.

Începe să devină clar că totul s-a făcut fără niciun fel de studiu de impact al consecințelor și fără analiza prealabilă a posibilităților. Dincolo de aceste lucruri, de acum de toată lumea cunoscute fiind resimțite pe propria piele, legea salarizării bugetare este fundamental croită prost, prin însăși modul de stabilire a salariilor bugetarilor, și anume salariul minim se înmulțește cu un coeficient, corespunzător familiilor și subfamiliilor ocupaționale. 

Avem o economie  în care presiunea pe creșterea salariilor minime este uriașă, în sensul că ea trebuie să se facă într-un ritm mai alert decât creșterea salariilor mari, pentru a avea șansa să scoți din sărăcie extremă categorii mari de oameni, respectiv pe aceia care vor să muncească cu  productivitate din ce în ce mai mare. A lega creșterea tuturor salariilor bugetare de salariul minim nu este nici fezabil, nici echitabil, nici eficient, chiar dacă, printr-o șmecherie legislativă, reglarea finală se va face, pasă-mi-te, în 2022, dincolo de mandatul actual, având ca  bază de calcul un salariu minim pe economie de 2.500 lei! Faptul că la dezbaterile din Senat, atât în comisie cât și în poziția exprimată în plen, în timp util, înainte de vot, am atras atenția asupra acestui lucru, n-a fost luat în seamă de către parlamentarii PSD-ALDE. Olguța știe mai bine!

PSD a dat drumul, ca de obicei, unui „porumbel” electoral, și au promis creșterea salariului minim la 1.900 de lei, să mai potolească revoltele, dat fiind faptul că salariații cu minimum pe economie au pondere mare în total salariați.  Au amânat, însă, deocamdată, legiferarea promisiunii, pentru că „porumbelul”  are șanse mari să fie spulberat de un tsunami generat de minciunile de campanie și de lipsa de competență a PSD  în actul de guvernare.  Rațional ar fi ca PSD să pună, în pachet cu creșterea salariului minim, ajustări fundamentale ale legii salarizării unitare, ale dependenței salariilor anumitor categorii de bugetari de salariul minim.

Ar trebui să modifice, de fapt, esența mult trâmbițatei legi a salarizării „unitare”. Dar ce mai este rațional în ce face PSD?! Totul pare subordonat scopului de a perpetua iluzii,  poate-poate vor avea suport popular  până reușesc să aservească justiția. Scopul de bază al PSD!

Și nu m-aș mira ca revoluția fiscală să fie însoțită de desponibilizări masive în zona bugetară. Iar dacă ar pleca acasă aceia care taie frunze la câini, nu profesioniștii,  n-ar fi nicio problemă! O astfel de măsură este de aplaudat! Atât doar că PSD nu dovedește cum că ar avea profesioniști în administrație, ceea ce te duce cu gândul la faptul că ori nu are, ori îi ține mai la dos, și-și promovează cadrele pe principiul: „Cine se aseamănă se adună”. Ajunge să te uiți la Olguța, la Mișa, la Liviu Pop, la Firea, la Daea etc, ca să știi la ce te poți aștepta să găsești în subordinea lor. Ei sunt toți oamenii președintelui… Pupilele lui Daddy.

Eleonora-Carmen HĂRĂU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *