Deva: Campanie de distrugere a ambroziei

Primăria Municipiului Deva prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală a demarat de la începutul acestui an o serie de acțiuni pentru combaterea ambroziei.

În lunile mai, iunie și august, a fost curățată de ambrozie o suprafață de aproape 127.000 de metri pătrați de teren public (luna mai-63.750 mp, luna iunie-31.964 mp, luna august-31.070 mp).

Zonele publice din municipiul Deva în care ambrozia este des prezentă și în care echipele au intervenit cu un utilaj special care smulge această plantă dăunătoare cu tot cu rădăcină sunt: zona Telecabină Cetate, Blocuri sociale Zăvoi, străzile Carierei, Ioan Corvin, Bejan, Petru Rareș, Mihai Eminescu, Crișului, Depozitelor și Aleea Romanilor.

Echipele SPIGM au curățat de ambrozie și căile de acces (alei și poteci) către și din Cetatea Deva.

Ambrozia se predă împreună cu alte resturi vegetale la groapa de gunoi unde este tratată în vederea depozitării.

Devenii sau firmele care au în proprietate sau administrare terenuri pe care a crescut ambrozia, administratorii căilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă au de asemenea, conform Legii nr.62/2018 cu modificările și completările ulterioare, obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acestei plante, măsuri care se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei. Cei care nu respectă legea primesc în prima fază avertisment iar dacă nu iau măsuri de combatere și distrugere a ambroziei, amenzile sunt cuprinse între 1.000-5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000-20.000 lei pentru persoanele juridice.

Ambrozia este una dintre cele mai alegrene și invazive plante care s-a înmulțit foarte mult și care este greu de combătut deoarece necesită un complex de măsuri (tratamente cu soluții specifice, erbicidare, rotația culturilor, menținerea unei tehnologii agricole bune etc.). O singură plantă de ambrozie produce mii de semințe.

Polenul de ambrozie provoacă alergii severe care pun în pericol sănătatea oamenilor.

Primăria Municipiului Deva face din nou apel la toți cetățenii să ia măsuri de combatere și distrugere a ambroziei de pe terenurile pe care le dețin.

Nicolae-Florin OANCEA
Primarul Municipiului Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *