Deva fierbe: 46 de grade pe Cetate!

Este cod roşu de caniculă în judeţul Hunedoara. Deva fierbe la peste 40 de grade. Alerta meteo a speriat oamenii care s-au adăpostit în case, în birouri sau pe terase. Mai sunt însă îndrăzneţi care ţin să iasă între betoanele fierbinţi. O parte sunt turişti care, deşi sunt temperaturi extreme afară, tot stau la coadă ca să urce pe cetate. Vineri, la prânz, termometrele arătau 46 de grade pe Cetatea Devei.

Cetatea Devei este acum cel mai fierbinte loc din oraş. Pietrele s-au încălzit şi termometrele arată aici 45-46 de grade. Şi cu toate acestea, turiştii fac cozi la telecabină. În plin sezon, sute de oameni ţin să urce pe Cetatea Devei, aşa că numărul pasagerilor la telecabină a fost restricţionat. Administratorii monumentului au luat măsuri pentru a preveni problemele.

„În telecabină urcă acum maxim 12 persoane, fiindcă este foarte cald şi acolo nu avem aer condiţionat. Suntem pregătiţi cu apă, în caz că li se face rău vizitatorilor, dăm apă şi angajaţilor noştri. Este foarte cald, sus, în cetate, dar turiştii tot urcă şi majoritatea ţin să folosească telecabina”, spune Alin Suciu, directorul Serviciului public administrare Cetatea Devei.

În ascensorul înclinat din sticlă, oamenii de-abia pot respira. Iar când ajung sus, pe turişti îi aşteaptă zidurile înfierbântate ale cetăţii. Fiecare se apără cu ce poate – unii au evantaie, umbrele sau pălării. „Nu ştiu ce a fost pe vremuri aici, cum se apărau de căldură, probabil că vechile ochiuri de tragere erau pe post de aer condiţionat pentru că în dreptul lor e mai răcoare, circulă altfel aerul”, spune un turist. „De fapt, cel mai cald se face spre seară, după ora 18:00. Atunci, pur şi simplu, nu poţi respira”, explică unul dintre angajaţi.

Specialiştii spun că este pentru prima dată când, în Deva şi în judeţ, se instituie codul roşu de caniculă. Dacă vineri, la ora 14:00, la umbră, termometrele Stației Meteo arătau 36 de grade, în oraş sunt 41.

„Din câte ştim noi, este pentru prima dată cod roşu de caniculă şi temperaturile vor continua să urce mâine. Noi avem doar 36 de grade, la umbră, dar în oraş este mult mai cald, din cauza betoanelor”, explică meteorologul Lucian Vasiu (foto) de la Staţia Meteo Deva. Magazinele au făcut vânzări record la apă şi îngheţată: „Cred că au crescut cu vreo 20 la sută. Astăzi, nici nu a intrat nimeni aici fără să plece cu ceva rece – apă, sucuri sau îngheţată”, explică o vânzătoare de la un ABC din centrul Devei. Dacă în încăperile cu aer condiţionat, temperatura se poate regla, când ieşi afară valul de fierbinţeală te opreşte parcă să înaintezi. Un termometru lăsat, pe carosabil, la soare arată temperaturi incredibile. Practic, cu un termometru obişnuit care are gradaţia doar până la 50 de grade nici nu ai ce măsura pentru că mercurul se opreşte la limita maximă.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.