Dezvăluirile unui gardian de la Bârcea: ”Am ajuns să facem pază cu deținuți”

Doar în ultima săptămână, 15 angajați ai Penitenciarului Deva și-au depus dosarele pentru pensionare anticipată. Câteva zeci au semnat declarațiile cu privire la refuzul de a efectua ore suplimentare, alăturându-se, astfel, colegilor din întreaga țară.

Însă problemele sunt mai multe, susține Nicolae Grosu, liderul Sindicatului Independent ”Vulturul” de la Penitenciarul Deva.

”După standarde, ar trebui să fim peste 400 de angajați, dar acum suntem mai puțin de 200. Acum sunt undeva la 450 de deținuți, pentru că penitenciarul se află în plin proces de renovare, dar capacitatea lui este de 700-1000. În ultima săptămână, vreo 15 oameni și-au depus dosarul să se pensioneze anticipat. Avem restanțe la concediile neefectuate anul trecut. Deja jumătate din paza exterioară a penitenciarului se face cu deținuți. Nu mai avem oameni să-i punem la poarta de acces. E o situație mai mult decât dramatică. Dacă până acum vorbeam de un singur supraveghetor la câteva sute de deținuți, adică de o secție, acum vorbim de câte două. Eu lucrez de 24 de ani, dar așa ceva nu am întâlnit nici în vremurile în care se spunea că erau conduse de comuniști. Așa rău ca acum n-a fost niciodată”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, Nicolae Grosu.

Liderul sindical mai precizează că săptămâna viitoare au de gând să organizeze și un miting, sperând ca, în acest fel, să fie auzită și vocea lor la minister,  de unde ar putea veni rezolvarea.

”Principala problemă a noastră nu e de natură salarială. Deja aspectul acesta trece pe planul doi, pentru că noi nu mai avem cu cine face serviciul. O să închidem porțile și o să lăsăm să facă paza cine  vrea”, mai spune liderul sindical.

Reprezentanţi ai sindicatelor afiliate s-au adunat, marţi dimineaţă, la sediul Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor, unde au fost depuse declaraţiile privind refuzul de a efectua ore suplimentare. Conform liderilor de sindicat, din 12.000 de angajaţi, 7.000 au depus astfel de declaraţii, astfel că va fi asigurată doar paza deţinuţilor, până la rezolvarea situaţiei. În ultimii doi ani, un angajat din şase a plecat din sistemul penitenciar, iar angajările sunt blocate, au mai precizat reprezentanţii sindicaliştilor.

În acest moment, sindicaliștii se află la o întâlnire cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *