Din culisele Congresului PNL

  • Reacția comparativă a sălii pe parcursul desfășurării prezentării celor două moțiuni, pare să nu lase loc de interpretări. Ludovic Orban pare să înregistreze o victorie zdrobitoare.

 

  • În sală, tonul susținătorilor lui Cristian Bușoi a devenit, deja, mai slab. Încep să se manifeste timide repoziționări, candidații de mâine pentru posturile de vicepreședinți și/sau membri ai Biroului Politic Național, care provin din tabăra lui Bușoi, au început campania de captare a bunăvoinței colegilor din cealaltă echipă.

 

  • Zbârnâie telefoanele în căutarea sprijinului, iar pentru votul de mâine se aranjează întâlniri private sau în grupuri mici, pentru cina din această seară.

 

  • Susținătorii lui Ludovic Orban sunt mai încrezători, discuțiile din grupurile mai mari sau mai mici se axează pe situația politică la zi.

 

  • Liberalii sunt, în mod firesc, preocupați de criza ridicolă, fără precedent, pe care a generat-o coaliția guvernamentală.

 

  • Parlamentarii liberali spun că vor avea discuții, chiar începând din această seară, în legătură cu moțiunea pe care PSD urmează să o depună împotriva propriului guvern.

 

  • Duminică, în Parlament, sunt programate ședințe ale birourilor grupurilor parlamentare.

 

  • Viorel Cataramă, cel de-al treilea pretendent la fotoliul de președinte, a cărui candidatură nu a fost validată, a avut o atitudine rezervată față de discursuri. Câțiva dintre delegații hunedoreni au remarcat lipsa oricăror emoții de pe fața lui Cataramă, în opoziție cu figura primarului Hava, care părea că trăiește fiecare frază mobilizatoare rostită la tribună, indiferent de cine o rostește.

 

  • Supărări și dezamăgiri, mai mari sau mai mici, însoțesc întotdeauna aceste evenimente. N-au lipsit nici de această dată. Candidaților, mai ales lui Ludovic Orban, li s-a reproșat, de către multe dintre membrele liberale, lipsa femeilor din echipă. Deși Cristian Bușoi a fost singurul dintre candidați care a vorbit în discursul lui despre importanța Organizației Femeilor Liberale, singura femeie de pe scenă, prezentată ca susținătoare directă și candidată la o funcție de prim-vicepreședinte, a fost Raluca Turcan, în echipa lui Ludovic Orban. Motivele pentru care unele femei politice liberale cu activitate notabilă și vizibilitate nu se găsesc pe liste sunt variabile individuale, dar numărul mic de femei-candidat dovedește un val uriaș de misoginism în PNL, după cele două prezențe feminine la conducerea partidului.

 

  • A căzut cortina peste congresul liberalilor… Victoria lui Ludovic Orban a fost anticipată, susținută și așteptată de către covârșitoarea majoritate a liberalilor și a electoratului de dreapta. S-a spus despre Orban că a furat startul în campania internă. L-a furat, într-adevăr, cu vreo 20 de ani în urmă. Rămâne de văzut dacă în Consiliul liberal convocat mâine, candidații identificați ca echipă a lui Ludovic Orban vor avea același succes.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.