Discuțiile despre viitorul CEH se mută la Viorica Dăncilă

O rundă de discuții despre viitorul Complexului Energetic Hunedoara a avut loc la București. Nu s-a ajuns la nicio concluzie clară, astfel că sindicaliștii vor avea o întrevedere cu premierul României, Viorica Dăncilă.

”Am avut această întâlnire la sediul Guvernului, cu consilierul pe probleme de  energie al Primului Ministru, dl. Ciocănelea, cu secretarul de stat din Ministerul Energiei dl. Vișan și președintele CA, dl. Purcaru. Am atins 4 subiecte importante. Primul a fost bugetul, pentru că noi începem negocierile din 14 iunie, dar în momentul de față nu avem buget. Pot să vă spun că bugetul este astăzi în circuit de aprobare la Ministerul Finanțelor. A plecat de la Ministerul Energiei și a trecut de Ministerul Muncii. De asemenea, am discutat despre ordonanța care trebuie pusă în lucru, Ordonanța 36, pentru că vor urma concedieri atât la SNIMVJ, cât și la Complexul Energetic Hunedoara, iar angajații care nu îndeplinesc condițiile de pensionare în momentul disponibilizării nu beneficiază ca și angajații din anii trecuți de protecție din partea statului. CEH-ul are anul acesta prins în program 55 de concedieri. Rămâne de văzut dacă ele se vor face sau nu, după ce se va face renotificarea pentru cele două exploatări miniere, care vor trebui să funcționeze după noul program. Va trebui să avem o întâlnire cu Ministerul Muncii, pentru a  iniția această ordonanță”,  a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

O problemă stringentă cu care se confruntă societatea energtică este cea legată de fondurile existente. Conturile sunt goale și există, din nou, riscul ca angajații să nu își primească la timp salariile.

“Am discutat problema lichidităților financiare, pentru că, în momentul de față, sunt ceva probleme la CEH. Ni s-au dat asigurări că, chiar dacă vor fi întârzieri de una, două zile, salariile se vor acorda și s-ar putea să fie probeme în ceea ce privește tichetele de masă și decontarea tichetelor de transport. Ultima problemă pe care noi am atins-o și pe care noi am considerat-o foarte importantă este aceea a ordonanței care asigură ștergerea datoriilor CEH și separarea activității. Aici au fost discuții foarte aprinse. Noi nu ne-am dus acolo să blocăm această inițiativă, așa cum au spus unii lideri de sindicat, ci să ne asigurăm că Mintia va ajunge la Consiliul Județean, așa cum s-a promis, și că în Valea Jiului se va costitui Complexul Energetic Valea Jiului din cele patru sucursale miniere și sucursala Termocentrale Paroșeni, la care trebuie să punem și grupul pe gaz”, a mai subliniat sursa citată.

Președintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivel de unitate mai subliniază că “în foarte scurt timp va urma o întâlnire cu doamna Prim Ministru pe această temă, temă care, în momentul de față, nu este foarte clară din punctul nostru de vedere”.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *