Doar minerii vor primi plăți compensatorii. La energeticieni nu se știe

Aflați în turneu electoral, liderii PSD au trecut, pentru a doua oară în ultimele zile, pe la Termocentrala Mintia, și au dat asigurări că producătorul de energie de lângă Deva nu se va închide. Afirmațiile acestora sunt confirmate, dar nu cu toată convingerea, și de către liderii de sindicat de la Termocentrală.

„Nu cred că vrea vreun politician să își lege numele de închiderea Mintiei. Interesul național impune salvarea Termocentralei. Noi am promovat un program public, în care grupurile III și IV au funcționare până în 2030, iar grupurile V și VI până în 2020, pentru că sunt prinse în Planul Național de Tranziție. Deci avem patru grupuri funcționale (din cele șase existente, n. red.). Vom hotărî în 2020 ce vom face cu grupurile V și VI”, a spus liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iștoc, după o discuție cu premierul Mihai Tudose și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, există zvonuri din care reiese că va fi disponibilizat personal de la Mintia, dar cei care vor să plece de la Termocentrală, diun varii motive, trebuie să se gândească bine înainte de a face acest pas.

„Nu s-a vorbit, în această întâlnire, despre disponibilizări de la Termocentrală. Aceasta este doar pentru colegii din zona mineră (Mintia, ca și cele patru exploatări viabile din Valea Jiului, făcând parte din Complexul Energetic Hunedoara, n. red.). Din câte știu eu, vor fi 496 de disponibilzați din minerit în acest an. Avem prevăzut, în Contractul Colectiv de Muncă, mai exact am reușit anul acesta să negociem, ca și la colegii de la „Închideri Mine”, pentru că, până la urmă, este aceeași meserie, 37.200 de lei”, a mai spus Cristian Iștoc.

Claudiu POPA

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *