Documente cu o vechime de 80 de ani, predate Universității Petroșani

Universitatea din Petroșani, mai exact Facultatea de Mine și-a reîntregit arhiva. Documente vechi de aproape un secol au intrat în posesia Facultății de Mine. Este vorba de registrul de procese verbale.

”O zi istorică pentru Facultatea de Mine! Arhiva noastră s-a îmbogățit astăzi cu o piesă de exceptie: Registrul de procese verbale ale Consiliului Profesoral al Facultății de Mine și Metalurgie, din perioada 23 octombrie 1940 – 29 mai 1943”, spune Conf.univ.dr.ing  Csaba Lorincz, decanul Facultății de Mine, din cadrul Universității Petroșani.

Donația a fost făcută de profesorul Grigore Buia. Istoria Facultății de Mine se confundă, în integralitatea sa, cu istoria Universității din Petroșani. În anul 1948, la înființare, Institutul Cărbunelui din Petroșani avea în structura sa o singură facultate, Exploatarea și Prepararea Zăcămintelor de Cărbuni.

Anul universitar 1957–1958 marchează schimbarea denumirii acestei facultăți în Facultatea de Mine. Industrializarea economiei și concentrarea pe exploatarea rezervelor minerale naționale au însemnat o perioadă de continuă dezvoltare a Facultății de Mine atât în planul bazei materiale didactice, cât mai ales în ceea ce privește corpul profesoral și promoțiile tot mai mari de absolvenți.

Dacă în perioada respectivă strategia de bază a facultății a constituit-o concentrarea și specializarea, după anul 1990, mutațiile intervenite la nivelul întregii societăți românești au impus strategia diferențierii. Conservându-și competențele și calitatea procesului didactic într-o lume în care cuvântul schimbare a devenit omniprezent, fără a renunța la denumire, istorie și tradiție, facultatea și-a dezvoltat continuu oferta educațională.

În prezent, Facultatea de Mine are în structură trei departamente: Departamentul de Inginerie Minieră, Topografie și Construcții, Departamentul de Ingineria Mediului și Geologie și Departamentul de Management și Inginerie Industrială.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *