Doliu în lumea artiștilor

Un cunoscut artist din Valea Jiului a trecut cele veșnice.

Petre Birău a decedat, astăzi, la vârsta de 55 de ani. Petre Birău a fost miner, însă, pasiunea sa a fost arta. După ce s-a disponibilizat, şi-a investit toţi banii primiţi  în studii, și  a devenit pictor şi profesor de desen.

”Sunt născut și trăiesc în satul Cimpa, de lângă Petrila, unde localnicii, în urmă cu vreo sută de ani, au primit denumirea de momârlani, derivație a termenului „maradvany”, din maghiară, care ar avea sensul de rămășițe, băștinași, considerați a viețui aici din vremea dacilor. Am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți, oieri de munte – pe care Brâncuși îi distingea net de cei de la șes – tradiții și obiceiuri ancestrale, un port popular românesc autentic, care mi-au influențat creația artistică, conducându-mă, chiar involuntar, către o viziune aparte. Mă inspiră mult și peisajul din satul natal și împrejurimi, care știu că este neschimbat „de când o făcut Dumnezeu lumea”, cum spune un consătean. Când eram copil de vreo 7-8 ani mergeam cu oile, ori cu vacile pe deal și atunci, din plictiseală, am început să caut prin copaci diferite crengi, pe care le ciopleam cu un briceag, imaginând diferite înfățișări antropomorfe sau zoomorfe. Tot de pe atunci am început să modelez forme în lut, pe care iarna le uscam în lerul sobei. (…) Deci pot spune că sculptura devine o preocupare pregnantă în activitatea mea și sper să mai pot realiza lucrări importante” spunea într-un interviu maestrul petrilean.

Născut în 1966 în localitatea Cimpa, jud. Hunedoara, Petru Birău a fost, timp de 21 de ani, miner la mina Lonea. După ce s-a disponibilizat, cu banii primiți, s-a înscris la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu. Și-a luat licența în Arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile până la nivel doctoral (Universitatea de Vest din Timișoara) cu o teză intitulată „Arhetip și expresie artistică în costumul popular românesc – surse în creația proprie”. A devenit profesor de desen la şcolile din Valea Jiului și a participat la numeroase expoziții personale și de grup atât în România, cât și în străinătate, în Franța.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.