Dosarul pentru cea mai mare captură de heroină făcută în România a trimis opt persoane în judecată

Procurorii DIICOT anunţă, miercuri, că au finalizat cercetările şi au decis trimiterea în judecată a opt persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc. Dosarul se referă la cea mai mare captură de heroină făcută vreodată în România, peste 1.400 de kilograme, în valoare de peste 71 de milioane de euro.

„Prin rechizitoriul din data de 05.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 8 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc. Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către un cetăţean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantităţi de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în portul Constanţa, cât şi prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile” anunţă, miercuri, DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că membrii grupului infracţional foloseau mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacţiilor dintre importator şi exportator, dar care aparţineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.

„Şoferii ce conduceau autotrenurile şi efectuau curse de transport marfă pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România şi retur erau coordonaţi de către un cetăţean român care la rândul său le organiza împreună cu liderul grupării. Acelaşi inculpat, cetăţean român, s-a ocupat de realizarea formalităţilor privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanţa, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care erau disimulate drogurile către destinaţiile finale, stabilite de către lider care deţinea şi controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană şi pe care le folosea în activităţi comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii trebuiau să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 euro, astfel încât să creeze aparenţa că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.

În 10 mai, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziţie asupra unor containere aflate în Portul Constanţa, în urma căreia au fost depistate şi ridicate 1.428,33 kilograme heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piaţă de aproximativ 71.500.000 euro. La momentul respectiv, autorităţile judiciare au precizat că este cea mai mare captură de droguri făcută în România şi a doua ca mările din Uniunea europeană.

„În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro. Dosarul a fost instrumentat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităţilor judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Franţa şi al ofiţerilor din cadrul Europol. Suportul logistic şi de specialitate a fost asigurat de către Eurojust”, a mai precizat DIICOT.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.