Două medalii de aur pentru Corul Arhanghelii din Orăștie

Corul „Arhanghelii” din Orăştie a primit două medalii de aur, la Roma. În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a acestui an, formaţia corală „Arhanghelii” a Catedralei ortodoxe din Orăştie cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, dirijor dr. Ioan-Marius Popa, a participat la Festivalul Coral Internaţional „Chorus Inside Advent” la Roma – Italia.

La această competiţie muzicală au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Festivalul s-a desfăşurat în doua etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale. Dintre momentele importante ale manifestării amintim: concertul tuturor corurilor înscrise în concurs, eveniment ce s-a desfăşurat la data de 1 decembrie la „Pantheonul” din Roma, iar competiţia s-a desfăşurat la data de 2 decembrie în renumita Sală „Baldini” din Cetatea Eternă.

Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale și anume folclor (categoria „A”) şi muzică sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, corul „Arhanghelii” a obţinut câte o Medalie de Aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu Medalia „Award for the artistic value”.

“Au fost prezentate cântece alcătuite de compozitori străini şi români: Jakob Arcadelt, Giuseppe de Marzi, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Teofil Coste, Gheorghe Danga, Valentin Teodorian şi Ioan Popa. La categoria folclor „A”, distinsul juriu a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea profesorului Ioan Popa (1926-2008), originar din municipiul omonim. Prin performanţa şi prestaţia muzicală deosebită oferită la Roma, corul „Arhanghelii” încheie într-o manieră festivă Aniversarea Centenarului Marii Uniri şi jubileul celor 150 de ani de activitate a Corului de la Orăştie”, arată Episcopia Devei și Hunedoarei.

Juriul internațiuonal a fost format din profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia. Au contat diversitatea şi dificultatea repertoriului, interpretarea îngrijită, prezenţa scenică a corului şi mai ales talentul muzical şi tehnica dirijorală a domnului dr. Ioan-Marius Popa.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *