Două variante de lucru pentru termocentrala Mintia

Două variante de lucru sunt în analiză pentru termocentrala Mintia. Aceasta ar putea fi preluată fie de Consiliul Județean Hunedoara, fie de Romgaz. Niciuna din cele două variante nu este nouă. Discuții de acest fel au mai existat, însă nu s-au materializat.

“La Ministerul Energiei au avut loc discuții între reprezentanții ministerului și cei ai Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, legate de viitorul Termocentralei Mintia. S-au desprins două scenarii: 1. Trecerea termocentralei la CJ-HD. 2. Preluarea termocentralei de către Romgaz. Pentru prima variantă este nevoie de o Hotărâre a CJ-HD, motiv pentru care sindicatul va solicita o discuție în cadrul CJ-HD pe această temă. În urma discuțiilor legate de folosirea cărbunelui INDO 4200 la Mintia, reprezentanții ministerului nu sunt foarte interesați de promovarea acestei soluții, precum nici de asigurarea stocurilor de cărbune necesare pentru realizarea programului de iarnă, conform legii 82/1992. După discuțiile de la CJ-HD, reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara vor cere o întâlnire la guvern, cu premierul României pentru a solicita o decizie finală pentru salvarea Termocentralei Mintia”, arată Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

De cealaltă parte, Romgaz analiza posibilitatea de a construi o centrală pe gaz la Mintia. De precizat este faptul că aceasta urma să fie realizată de la zero, nu pe platforma existentă.

”În Strategia de Dezvoltare a Romgazului sunt mai multe direcţii. (…) Producţia de energie electrică face parte din core business-ul Romgaz (n.r. – activitate de bază), de aceea analizăm posibilitatea de a construi încă o centrală pe gaze, cu o capacitate instalată de 400 – 500 MW, la Mintia, un proiect greenfield, care nu are legătură cu activitatea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat, conform Focus Energetic, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, într—o conferinţă de presă susţinută la Mediaş anul trecut.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *