Referendumul pentru familie ar putea fi organizat la toamnă

Preşedintele PSD, Liviu Dragea, a declarat marţi că la începutul lunii septembrie va discuta în Coaliţie despre referendumul privind redefinirea familiei, astfel că în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din luna octombrie s-ar putea să aibă loc acest referendum. El a spus că va discuta şi cu Guvernul acest lucru deoarece rectificarea bugetară trebuie să cuprindă şi banii pentru organizarea referendumului.

„La începutul lunii septembrie, sigur o să discutăm în Coaliţie, o să discutăm şi cu colegii din Senat, şi colegii din partid, dar eu cred că în prima săptămână a lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat pentru declanşarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, în sensul dorit de cei trei milioane de cetăţeni. Poate fi organizat în sfârşitul lunii septembrie, poate fi 30 septembrie, ultima duminică din septembrie, sau prima duminică din octombrie. Trebuie să avem o discuţie şi cu Guvernul şi vom avea în perioada următoare pentru că oricum se va organiza referendumul, deci trebuie să prindă la rectificarea bugetară banii pentru a putea organiza referendumul”, a declarat Liviu Dragnea, marţi, la Parlament.

El a mai spus că nu e obligatoriu ca referendumul să fie duminică şi nu este obligatoriu să fie doar o zi pentru referendum.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Camera Deputaţilor a adoptat Legea referendumului la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

În 4 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, în forma iniţială.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

viewscnt

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *