DSVSA: „Cumpărați miei doar din spațiile de sacrificare autorizate!”

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, iar tradiția face ca marea majoritate a oamenilor să aibă pe masă miel, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara le recomandă celor care doresc să achiziționeze astfel de delicatesă să o facă doar din centrele special amenajate și care sunt autorizate din punct de vedere sanitar.

„Având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Hunedoara recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități/abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor. Până in prezent, la nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea și funcționarea urmàtoarelor centre temporare de sacrificare: Consiliul Local al municipiului Petroșani – centru temporar de sacrificare la nivelul pieței agroalimentare Petroșani; Primăria municipiului Orăștie – centru temporar de sacrificare la nivelul pieței agroalimentare Orăștie; Primăria orașului Brad – centru temporar la nivelul pieței agroalimentare Brad; SC Agroaliment SRL- centru temporar de sacrificare la nivelul pieței agroalimentare Vulcan”, arată reprezentanții Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara.

Mai mult decât atât cei de la DSVSA Hunedoara îi mai informează pe cătățeni cu privire la faptul că mieii sacrificați vor avea marca de sánătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.

„La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislatiei in vigoare, animale sănătoase și crescute în gospodării, ferme si localități indemne de boli transmisibile si insotite de documente de miscare, iar transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar si animalele vor fi insotite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar. Carnea rezultată din sacrificarea mieilor in centrele temporare, va fi marcată cu marca de sánătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană. Carnea de miel provenită din aceste spații temporare de sacrificare nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar inregistrate/ autorizate sanitar veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali”, mai spun cei de la DSVSA Hunedoara.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *