E oficial: Sf. Pafnutie „Mutu”, prăznuit în 7 august!

În zilele de 4 și 5 iulie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat ședințele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej, a fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735), pentru viaţa sa aleasă, petrecută în tăcere isihastă şi rugăciune.

Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.

Parvu Parvescu a fost numit „Mutu”, fie din cauza greutatii in vorbire, fie datorita asprelor canoane pe care obisnuia sa le implineasca atunci cand picta, si anume sa nu vorbeasca pana ce nu termina de lucru. Dintre toate picturile sale, cele mai ample si bine pastrate sunt cele din Biserica Sfintii Trei Ierarhi, din localitatea Filipestii de Padure, biserica numita si „Voronet-ul Munteniei”. Cel mai reusit autoportret al lui Parvu Mutu este cel zugravit in biserica din Bordesti, in anul 1700, decupat mai apoi si asezat in Muzeul de Arta Nationala din Bucuresti.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

crestinortodox.ro

Alin Bena

alin.bena@gmail.com

bena has 103 posts and counting.See all posts by bena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.