Echitația, un sport al libertății

Puternici, curajoși, fideli și prietenoși, caii reușesc să impresioneze constant prin inteligența emoțională de care dau dovadă în fiecare moment. Nu este de mirare, deci, că oamenii de toate vârstele se atașează atât de ușor de aceste animale deosebite, descoperind frumusețea și plăcerea timpului petrecut într-o companie mereu surprinzătoare.

Echitația se definește prin modul corect în care călărețul (jocheul) se prezintă călare pe un cal și capacitatea sa de a își controla și prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice. Modul corect de a calări și controla calul este universal valabil pentru toate stilurile deși în funcție de echipamentul folosit pot apărea mici variații.

Echitația este cel mai bine evidențiată de către stilul și echipamentul de tip englezesc, probabil cel mai sportiv model de echipament de călărie existent, motiv pentru care a fost preluat și folosit pentru sportul ecvestru modern de performanta, impunându-se la nivel mondial.

Acest sport se împarte în mai multe discipline care provin din două categorii: categoria Western și categoria English.

În Deva se pot descoperi două talente frumoase, mai bine zis două gemene pasionate de acest sport, pe nume Evelina și Eliza Ivoniciu. Acestea practică echitația de la vârsta de 9 ani, ajungând să aibă proprii lor cai care sunt îngrijiți la „Horses Paradise”, locul unde cele două se antrenează. Acum, la 15 ani, fetele practică echitația care provine din categoria English, din care ele preferă săriturile peste obstacole dintr-un traseu.

Antrenamente săptămânale

Ca să reușești să fii așa cum iți dorești, trebuie să ai ambiție și perseverență. Probabil, antrenamentul e cuvântul cheie de care are nevoie orice jocheu.

„Pentru noi, acest sport este clar o pasiune, dar totodată și o relaxare, o delectare și practic un sentiment care ne conectează cu animalele. Noi mergem de 4 ori pe săptămână, când încălecăm caii, adică vinerea, sâmbăta, duminica și lunea și o dată pe săptămână, adică joia, când trebuie să dăm caii la coardă, adică să îi lonjăm cu o lesă un pic mai lungă care se prinde de căpăstrul calului”, povestesc Evelina și Eliza.

Calul, simbol al curajului

Un cal mereu a ieșit în evidență prin frumusețea pură și prin mândria pe care o impune atunci când este dresat. Acest lucru îl confirmă chiar fetele care dețin proprii cai.

„Noi avem caii noștri pe care îi iubim foarte mult. Într-adevăr, ei sunt ținuți la clubul unde ne antrenăm, dar sunt îngrijiți foarte bine. De asemenea, sunt hrăniți cu fân sau lucernă sau alte cereale precum ovăz, grâu etc. Pe al meu îl cheamă Willow, iar pe al surorii mele îl cheamă Tennessee. În general, noi ne ocupăm de partea de țesălat, adică îi pieptănăm, le curățăm copitele etc., dar și de ce ține de echipamentul calului”, explică Eliza.

Competiția, un pas înainte

Competiția te formează mereu ca om și îți oferă încrederea de care ai nevoie. Nu sunt foarte multe competiții de călărie la noi în țară, însă, fetele au reușit să facă o impresie plăcută la un concurs desfășurat iarna trecută.

„Competițiile la noi în țară se țin la diferite centre, iar unul foarte cunoscut este chiar la Brașov, la Clubul Sportiv Ecvestru 163 Plopi. Noi încă nu am participat la foarte multe concursuri oficiale, pentru că animalele nu sunt încă foarte pregătite, având 3, respectiv 5 ani. În schimb, am fost la concursuri locale, organizate aici la în județ. Anul trecut, în iarnă, mai exact în 24 Decembrie, am participat la un concurs numit ,,Cupa Moșului”, care s-a desfășurat în locul unde ne antrenăm noi. Chiar am avut emoții la început, pentru că nu știam parcursul, nu știam cum o să se desfășoare, dar după ce am făcut traseul am stat puțin să mă gândesc și mi-am dat seama că nu are de ce să-mi fie frică”, povestesc fetele.

„Noi am avut de realizat sărituri în cea mai mare parte. A fost un traseu cu 15 obstacole, la înălțimea de 80 de centimetri. Am reușit să luăm locurile 2 și 3, iar pentru noi a fost o adevărată bucurie”, explică gemenele.

O pasiune în plus

Pe lângă echitație, pictura este a doua noastră pasiune. Am și participat la un concurs organizat de ,,Art Safari” numit „Odiseea tânărului artist” și am luat niște premii frumoase”, explică fetele.

 

 

Adela Borlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *