Economia județului Hunedoara merge mai prost ca anul trecut

Dacă, la nivel propagandistic, economia duduie în toată țara, în teren, conform cifrelor oficiale, lucrurile stau altfel, acest aspect fiind întâlnit și în județul Hunedoara. Astfel, specialiștii de la Direcția Județeană de Statistică Hunedoara au făcut publice ultimele date centralizate culese din teritoriu, printre acestea fiind și cele legate de soldul balanței comerciale externe.

Statisticienii au analizat rezultatele înregistrate în primele șase luni ale anului în curs, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru economia hunedoreană. Mai exact, în primele șase luni ale anului în curs din județul Hunedoara s-au exportat produse în valoare de 429.691.000 de euro, importurile s-au ridicat la 333.600.000 de euro, iar soldul balanței comerciale a fost unul pozitiv, de 96.091.000 de euro. La o primă vedere lucrurile par a sta bine, dar dacă se compară cu aceeași perioadă din 2017, situația este destul de mult schimbată. În mod concret, conform cifrelor oficiale făcute publice de către DJS (DJS), pe primele șase luni ale anului trecut s-au făcut exporturi de mărfuri în valoare de 449.441.000 de euro, importurile s-au ridicat la 343.480.000 de euro, iar soldul balanței comerciale a fost și el unul pozitiv, dar semnificativ mai mare decât cel din prima jumătate ale a lui 2018, acesta fiind de 105.961.000 de euro. Iar dacă facem un calcul simplu, reiese că în prima jumătate a lui 2017 soldul balanței comerciale a fost cu aproape 10 milioane de euro față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, suma exactă fiind de 9.870.000 de euro. Iar acest lucru se reflectă și în nivelul de trai al hunedorenilor. Așadar, chiar dacă salariile au crescut, hunedorenii o duc din ce în ce mai rău față de alți români.

Conform datelor oficiale, în iunie 2017 un hunedorean câștiga, în medie, 1.958 de lei, în vreme ce rata câștigului pe țară era de 2.380 de lei, minusul în buzunarul nostru fiind de 322 de lei, județul situându-se, la nivel național, pe locul 21 din 42, fiind la mijlocul ierarhiei. În comparație, după prima jumătate a anului în curs, chiar dacă un hunedorean câștiga mai mult cu 227 de lei, o sumă derizorie, să recunoaștem, adică 2.185 de lei, salariul mediu net la nivel național era de 2.721 de lei, deficitul din portofelele noastre, față de alți români, crescând la 536 de lei, iar județul a coborât, în topul național al veniturilor, zece locuri, fiind abia pe 31.

Practic, dacă se face diferența între creșterea salarială și diferența față de cât câștigă alți români, se poate spune că puterea de cumpărare a hunedorenilor a scăzut cu 82 de lei. Iar la toate acestea trebuie adăugată și rata inflației înregistrată în perioada mai sus menționată, care a fost de 5,4 la sută, cea mai mare înregistrată din 2013 încoace.

 

Amarildo Szekely

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *