Elevii vor reveni la școală, în anumite condiții

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, că, în condiţiile unui scenariu verde, prezenţa elevilor la şcoală este obligatorie. „Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comiterului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP, deci dacă de acolo se pune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.

Anisie a fost întrebată, într-o emisiune la un post de televiziune, dacă este obligatorie revenirea la şcoală, în condiţiile unui scenariu verde, sau dacă părinţii pot decide să nu îşi trimită copiii la cursuri.

„Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comiterului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP, deci dacă de acolo se pune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a spus Anisie.

Ea a explicat astfel că, în scenariul verde, este obligatorie prezenţa în clasă.

„Şi dacă ne uităm în ultimul timp foarte mulţi elevi şi părinţi îşi doresc să revină la şcoală. Şi în spaţiul public s-au manifestat astfel de dorinţe”, a adăugat ministrul.

Anisie a menţionat că normele sunt aplicabile şi în învăţământul privat.

Totodată, ministrul Educaţiei a spus că se lucrează la norme privind naveta elevilor, dar şi privind situaţiile în care elevii stau la internat.

„Ultimele precizări de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevăd o distanţare de un metru”, a susţinut Anisie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ. Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întîmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic. Iohannis a mai anunţat că este în discuţie un scenariu similar celui din starea de urgenţă, prin care părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile. El a mai explicat ce se va întâmpla dacă situaţia generală se agravează din punct de vedere epidemiologic, dar şi cum va fi fi rezolvată situaţia în comunităţile în care nu există acces la internet.

El a explicat că aceste trei scenarii sunt :
– Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
– Scenariul galben –  între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
– Scenariul trei, cel roşu –  unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.
„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”, a explicat preşedintele.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *