Enduro pe munţii de aur

Golden Mountain Enduro Băiţa 2018 are loc între 26 şi 28 octombrie pe Munţii Apuseni. Va fi o competiţie unică în lume, singura care are loc într-o zonă auriferă, spun organizatorii care aşteaptă la startul primei ediţii peste 100 de rideri, dintre care mulţi sunt endurişti din alte ţări care sunt cazaţi în gospodăriile localnicilor.

„Vrem să dezvoltăm zona, să facem pentru Băiţa ce am făcut la Ghelari, o localitate cunoscută acum de rideri din toată Europa. Cu siguranţă e singura cursă din lume într-o zonă auriferă, de fapt, câţi mai au atât aur ca noi, românii?! Prea puţini! Vrem să aducem aici pasionaţi de enduro din toată lumea”, spune Paul Grecu de la Moto Club Haita. 100 de rideri sunt înscrişi până acum, dar organizatorii cred că numărul lor va creşte mai ales că în acest week-end se anunţă vreme frumoasă.

Tabăra moto este instalată pe halda din Băiţa, locul unde au loc de obicei târgurile de toamnă. Autorităţile speră că această cursă să aibă succesul celei de la Ghelari unde Enduro Panorama atrage anual peste o mie de vizitatori: „Golden Mountain Enduro Băiţa va fi importantă pentru zonă. Vrem să dezvoltăm turismul şi acesta este un prim pas. Mulţi dintre motocicliştii care vin acum sunt cazaţi chiar în gospodăriile oamenilor. Am vorbit cu cei din Clubul Haita şi cu cei din Federaţia Română de Motociclism şi credem că, de la anul, numărul participanţilor se va dubla. Cine ştie zona, ştie că avem peisaje superbe, istorie veche, legende frumoase şi o mulţime de motive pentru ca străinilor să le placă aici şi să se întoarcă la Băiţa”, spune primarul comunei, Damian Diniş.

Competiţia are trei clase : Profi, Expert şi Hobby şi deja s-au anunţat rideri din Austria, Ungaria, Germania, Slovacia şi Cehia: „Ne-am gândit că, dacă celebrul Erzberg Rodeo din Austria e pe muntele de fier, noi să avem o competiţie pe muntele de aur. Ne dorim să deschidem zona pentru amatorii de adrenalină către acest gen de turism de aventură. La Ghelari, am plecat de la o cursă prietenească cu câteva zeci de participanţi şi am ajuns la record naţional de participare la Enduro Panorama”, spune Felix Predescu de la Moto Club Haita Deva.

Startul se dă vineri, 26 octombrie, de la ora 15:00: „Sunt zece kilometri de traseu, cu probe speciale, amenajate pentru ca riderii să facă spectacol. Vom avea obstacole din cauciucuri, roci, buşteni. Aşteptăm publicul în jurul taberei de bază, în Crăciuneşti. Sâmbătă, riderii vor pleca de la Căinel, către Valea Arsului, iar finişul este la Hărţăgani. Duminică au un traseu frumos între Crăciuneşti, spre Hondol şi înapoi la Băiţa. Cea mai dură probă este cea de sâmbătă de la Valea Arsului”, crede Paul Grecu. Competiţia însumează un total de 150 de km.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, pe Haldina din Băiţa, locul unde este instalată scena şi va avea loc şi un concert pentru participanţi.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *