Enel va investi în instalarea de contoare inteligente

Companiile de distribuţie din cadrul grupului Enel din România investesc în acest an 12 milioane euro pentru instalarea de contoare inteligente, astfel că până la sfârşitul anului, aproape 900.000 de clienţi ai companiilor vor avea asemenea contoare, iar în perioada 2015-2020 investiţia totală a grupului în programul de contorizare inteligentă, ajunge la 51 de milioane de euro (aproximativ 240 de milioane de lei).

„Până la sfârşitul anului 2020, aproape 900.000 de clienţi ai companiilor româneşti de distribuţie ale grupului Enel, lider mondial şi pionier în tehnologia contoarelor inteligente, vor beneficia de această tehnologie, în condiţiile în care investiţiile în acest program, din 2015 şi până în prezent, vor atinge aproximativ 51 de milioane de euro (aproximativ 240 de milioane de lei). Anul acesta, companiile E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat vor instala peste 170.000 de contoare inteligente noi în zonele în care îşi desfăşoară activitatea, prin intermediul unei investiţii de peste 56 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro).

Companiile E-Distribuţie au, împreună, cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum în România, arată grupul.

”Nevoile clientului stau la baza tranziţiei energetice. Pentru a-i da puterea să facă mai mult cu energia pe care o foloseşte, contorul inteligent este obligatoriu, în timp ce digitalizarea s-a dovedit a fi de cea mai mare importanţă în ultimele luni, întrucât cu toţii a trebuit să ne adaptăm la o nouă paradigmă. Tranziţia energetică promovează dezvoltarea sistemelor sustenabile, eficiente şi a energiei curate, în timp ce contorul inteligent stă la baza reţelelor digitale ale viitorului. Prin urmare, profitând de vasta experienţă a grupului Enel, continuăm cu planul nostru ambiţios de digitalizare a României, prin instalarea de contoare inteligente pentru întreg portofoliul nostru de clienţi. În cinci ani, am investit deja aproximativ 184 de milioane de lei în dezvoltarea reţelei inteligente în zonele în care ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Gino Celentano, directorul general al companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia.

Programul de instalare a contoarelor inteligente va fi derulat conform planului aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

”Investiţia în extinderea numărului de contoare inteligente face parte din strategia de digitalizare a reţelei, împreună cu investiţia în integrarea posturilor şi staţiilor de transformare în sistemul de telecontrol”, menţionează Enel.

Planul de implementare urmează cinci proiecte anterioare, care au constat în instalarea a peste 700.000 de contoare inteligente, şi face parte din strategia grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienţi de distribuţie a energiei electrice din România.

”Astfel, alţi peste 170.000 de clienţi vor beneficia de avantajele aduse de contorul inteligent, cum ar fi citirea contoarelor de la distanţă, care înlocuieşte citirile de pe teren şi estimările de consum, şi oferirea mai multor informaţii către clienţi despre profilul lor de consum eficient de energie, promovând participarea lor activă la evoluţia pieţei de energie şi utilizarea responsabilă a energiei. Contoarele inteligente pot comunica, de asemenea, în timp real cu distribuitorul, permiţând identificarea şi remedierea mai rapidă şi mai uşoară a defecţiunilor din reţea, îmbunătăţind astfel fiabilitatea reţelei şi calitatea serviciilor. Mai mult decât atât, integrarea şi optimizarea sistemelor de energie distribuită din surse regenerabile este stimulată cu ajutorul contoarelor inteligente, care pot înregistra separat energia consumată şi energia injectată în reţea, contribuind astfel la sustenabilitatea şi decarbonizarea sistemelor de energie electrică”, precizează compania.

E-Distribuţie Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente în judeţele Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov. E-Distribuţie Dobrogea va instala aproape 41.000 de contoare inteligente în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea, în timp ce E-Distribuţie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

În urma investiţiilor realizate în modernizarea reţelei, cele trei companii E-Distribuţie din regiunile Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea rămân lideri în topul operatorilor de distribuţie a energiei electrice din România. Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2018, indicele SAIDI cu durata medie a întreruperilor în reţea pentru E-Distribuţie Muntenia a fost de 138 de minute, cea mai bună performanţă din ţară, scăzând de la 145 de minute în 2017. Următoarele locuri din clasament au fost ocupate de E-Distribuţie Dobrogea, cu 188,8 minute, şi E-Distribuţie Banat, cu 214,7 minute, ambele cu performanţe naţionale mai bune decât media, care s-au situat la 224,1 minute.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală gestionată de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 74 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de peste 46 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Australia. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este liderul mondial în soluţii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat 110 MW de capacitate de stocare, iar, în sectorul mobilităţii electrice, în jur de 80.000 de puncte publice şi private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienţi. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *