Eurogrup a adoptat planul de asistență financiară post-pandemie

Miniştrii de Economie şi Finanţe din zona euro au ajuns, joi seară, la o înţelegere privind pachetul de măsuri economice care vor mobiliza peste 500 de miliarde de euro în împrumuturi pentru a sprijini statele, firmele şi angajaţii afectaţi de impactul pandemiei de Covid-19, după ce Olanda a fost de acord să destindă condiţiile de accesare a fondului de ajutorare, cunoscut ca Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Măsurile luate noaptea trecută erau „de neimaginat” în urmă cu doar câteva zile, a recunoscut preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, care a precizat că vor fi făcute eforturi pentru ca ele să fie disponibile în două săptămâni, informează TVE.

Miniştrii au convenit asupra unei linii de credit a MES de 240 miliarde de euro pentru a oferi lichidităţi statelor, mobilizarea a 200 miliarde de euro în investiţii din partea Băncii Europene de Investiţii, pentru împrumuturi în cazul întreprinderilor mici şi medii, şi un fond de 100 de miliarde de euro garantat de ţările membre pentru fond de şomaj şi păstrarea locurilor de muncă.

În acord nu au fost cuprinse euro-obligaţiunile, cerute de ţările din sudul Europei.

Eurogrupul a reuşit să ajungă la această înţelegere după ce miercuri a fost suspendată reuniunea, după 16 ore de negocieri fără consens.

Surse diplomatice şi oficiali au declarat că neînţelegerile dintre Italia şi Olanda referitoare la condiţiile care trebuie ataşate creditelor din zona euro destinate guvernelor care se luptă cu pandemia blochează progresele aprobării unor fonduri de 500 de miliarde de euro.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *