EUROPA SUB TEROARE

Principalele atentate comise în Europa începând din 2015

Atacul terorist de joi de pe bulevardul din Barcelona cel mai frecventat de turişti este comis în urma unei lungi serii de atentate în Uniunea Europeană (UE), începând din 2015 încoace, dintre care majoritatea au fost revendicate sau atribuite grupării Stat Islamic, relatează AFP.

Spania, ocolită din 2015 încoace, a fost vizată de cele mai sângeroase atentate comise pe teritoriul european.

Bombe au explodat, în martie 2004, în trenuri, la periferia Madridului şi au omorât 191 de oameni.

Atentatul a fost revendicat, în numele Al-Qaida, de către o celulă islamistă.

TRIBUT GREU ÎN FRANŢA

Începând din 2015, un val de atentate a avut loc în Franţa, cea mai mare parte revendicate de Statul Islamic, un val soldat în total cu 239 de morţi.

Primul atac, comis de doi fraţi care se revendică de la Al-Qaida, vizează, în 7 ianuarie, sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, la Paris, şi se soldează cu 12 morţi. Două zile mai târziu, un supermarket cu specific evreiesc este luat ca ţintă, iar patru persoane sunt ucise în timpul unei luări de ostatici. Atacatorul, care se revendică de la Statul Islamic, a ucis cu o zi înainte o poliţistă municipală. La fel ca autorii atacului de la Charlie Hebdo, el va fi ucis prin împuşcare de către poliţie.

La 13 noiembrie 2015, Franţa este vizată de cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa. Atentatele sunt comise la Paris, în sala de concerte Bataclan, în mai multe baruri şi restaurante, şi în apropiere de Stade de France, la Saint-Denis, la periferia de nord a Parisului. În total, 130 de persoane sunt ucise, iar peste 350 suntt rănite. Statul Islamic revendică atacurile.

La 14 iulie 2016, Ziua Naţională este îndoliată de un carnagiu pe Promenade des Anglais, la Nisa (sud-est), unde un tunisian, la volanul unui camion, intră în mulţime, omoară 86 de oameni şi răneşte alţi 450. El este ucis de poliţie. Atacul este revendicat de Statul Islamic.

Pe 26 iulie, un preot este asasinat în biserica sa, la Saint-Étienne-du-Rouvray (vest) de către doi jihadişti, care se reclamă de la Statul Islamic.

În 2016-2017, mai multe atacuri, inclusiv cu maşini, au vizat forţele de ordine.

MAREA BRITANIE

Pe 22 martie 2017, Statul Islamic revendică un atac soldat cu cinci morţi, la Londra. Un bărbat a intrat cu maşina în mulţime pe Podul Westminster, omorând cinci persoane, iar apoi l-a înjunghiat mortal pe un poliţist, după care a fost ucis la rândul său.

La 22 mai, la Manchester (nord-vest), un britanic de origine libiană se detonează la ieşirea de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande. În total 22 de peroane au fost ucise, iar alte 116 rănite, inclusiv numeroşi copii şi adolescenţi. Atentatul este revendicat de Statul Islamic.

Pe 3 iunie, o camionetă intră în mulţime pe London Bridge, trei bărbaţi se dau jos din ea înarmaţi cu cuţite şi înjunghie trecători, după care sunt ucişi de poliţie. Bilanţul: opt morţi şi aproximativ 50 de răniţi. Agresorii, împuşcaţi de poliţie, purtau false veste explozive. Statul Islamic revendică atentatul.

SUEDIA

La 7 aprilie 2017, şoferul unui camion de livrări intră cu aproape 100 de kilometri pe oră pe o cale pietonală foarte frecventată, la Stockholm, şi loveşte aproximativ 20 de persoane, omorând cinci.

Un cetăţean uzbek, arestat la puţin timp după atentat, revendică în faţa unui judecător ”un act terorist”. Potrivit poliţiei din Uzbekistan, el a încercat să intre în cadrul Statului Islamic, în Siria, în 2015.

BERLIN

Pe 19 decembrie 2016, un tunisian intră în viteză, la bordul unui camion, într-o piaţă de Crăciun în capitala germană, omorând 12 oameni şi rănind alţi 48. El este ucis, câteva zile mai târziu, în timpul unui control al poliţiei, în Italia. Atacul este revendicat de Statul Islamic.

BRUXELLES

La 22 martie 2016, atentate sinucigaşe, revendicate de Statul Islamic, se soldează cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi pe aeroportul capitalei belgiene şi în staţia de metrou Maelbeek, în cartierul european.

DANEMARCA

Pe 14 februarie, un danez de origine palestiniană care a jurat credinţă Statului Islamic deschide focul asupra unui centru cultural, la Copenhague, în care se desfăşoară o conferinţă pe tema libertăţii de exprimare şi omoară un cineast. Noaptea, el omoară un credincios evreu în faţa unei sinagogi, după care este ucis de poliţie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.