Eveniment – Prima umplere a lacului de acumulare Gura Apelor din Retezat

Eveniment important pentru Sucursala Hidrocentrale Hațeg și pentru hidroenergetica hunedoreană: ieri s-a înregistrat prima umplere a lacului de acumulare Gura Apelor, la NNR (Nivelul Normal de Retenție) – 1.072,5 metri deasupra mării (mdM).

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a participat la acest moment important în istoria de peste 35 de ani a amenajărilor hidroenergetice hunedorene din Munții Retezat, împreună cu subprefectul Lorincz Szell.

Printre invitații conducerii „Hidroelectrica” reprezentată de Peședintele directoratului, Bogdan Badea, s-au aflat deputatul PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu,  fostul director al „Hidroconstrucția”, Ioan Radu, dar și reprezentanți și angajați ai constructorilor.

Organizatorul evenimentului, Ioan Prip, directorul Sucursalei Hidrocentrale Hațeg, a invitat oficialitățile prezente să taie panglica,să scrie în „Cartea de Onoare” a companiei și să parcurgă cei 460 de metri ai coronamentului barajului.

Cu sprijinul Guvernului României, centrala de la Gura Apelor se află în proces de retehnologizare, investiția fiind de aproape 80 milioane euro.

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp și cuprinde acumularea Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva.

Urmează finalizarea cu fonduri guvernamentale a Aducțiunii Secundare Râu Bărbat – Debușare Gura Apelor, care ar putea aduce Sistemului Energetic Național un aport suplimentar de energie de aproximativ 65,7 GWh/an. Hidrocentralele Retezat şi Clopotiva au o putere instalată de 349 MW iar apa străpunge muntele prin cei aproape 50 de kilometri de galerii subterane.

Biroul de presă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.