Hidrocentrala din Defileul Jiului, prezentă în strategia energetică

Hidrocentrala din Defileul Jiului este prezentă, în continuare, în strategia energetică Strategia energetică a României pare a fi mai presus de deciziile unor instanțe de judecată. Cel puțin asta reiese din documentul oficial al Ministerului Energiei, care vrea în continuare realizării hidrocentralei de pe Defileul Jiului, asta deși lucrările au fost stopate printr-o decizie a instanței.

”Cele mai importante obiective de investiții în sectorul de producere și transport al energiei electrice sunt: finalizarea grupurilor  3 şi 4 la CNE Cernavodă; realizarea unui grup energetic nou de 600  MW la Rovinari; realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești; grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni; centrala Hidroelectrică Turnu-Măgurele – Nicopole, 500 MW; grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcționare flexibilă inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Ghercești; grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcționare flexibilă – Mintia; centrala Hidroelectrică Răstolița – 35 MW; centralele hidroelectrice de pe râul Jiu – 90  MW; centrale hidroelectrice pe râul Olt (defileu) – 145 MW. (…) Totalul investițiilor pentru perioada 2019-2030 este de circa 14 mld €”, arată documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.

Procesul dintre activiștii de mediu și Hidroelectrica s-a încheiat, teroretic definitiv, la finele anului 2017. Atunci, Curtea de Apel București a dispus anularea ambelor autorizații de construire eliberate pentru realizarea unui complex de hidrocentrale, respectiv autorizația eliberată de către Consilul Județean Hunedoara și avizul Consiliul Judetean Gorj. Între timp au fost reluate procedurile pentru obținerea unor noi avize.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *