Evenimente muzicale la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc între 24 iunie şi 3 iulie, va fi gazda a peste 3.500 de participanţi din 75 de ţări, iar publicul este aşteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spaţii de joc. „Frumuseţe” este tema acestei ediţii şi, cu siguranţă, aceasta defineşte şi cele câteva zeci de evenimente muzicale desfăşurate la FITS pe parcursul celor zece zile de Festival şi despre care vă invităm să citiţi în cele ce urmează.

De la muzica prebarocă şi barocă, într-un program cu cei care l-au inspirat pe marele Bach, ajungem la rock, În Piaţa Mare din Sibiu, alături de Holograf, Cargo şi Horia Brenciu.

Din Austria, cu Mozart de Madame Pompadour, FITS ne va plimba pe note muzicale până în „Ţara eternei primăveri”, pentru a asculta „Fado de Lisabona” cu Mónica Jesus, dar şi pentru a descoperi „Sufletul Portugaliei” împreună cu Pedro Jóia & Miguel Ramos.

 

Tot de-acolo vine la FITS şi Da Cruz One Man Band, unica orchestra tradiţională din Portugalia formată dintr-un singur muzician care cântă la nu mai puţin de 17 instrumente.

Din Franţa vine „Vox Celestis” şi Alexandre Catau, din Bogotá, Columbia vine trupa AAINJAA cu două spectacole: „OUKTAPÜNAWAA”, un fantastic show de percuţie pe scena din Piaţa Mare, şi  „AAINJAA Says Hello”, un salut pe ritmuri de batucada, direct pe pietonala sibiană.

Asociaţia „Corpul Cadeţilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi” prezintă la această ediţie un manifest pentru pace sub forma unui spectacol de muzică folk, poezie şi dans popular, simţit în sufletul şi picioarele neobosite ale militarilor, iar Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu, încadrată la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, ne va ajuta să dăm onorul publicului.

Tocmai din Ţara Soarelui Răsare ajung la Sibiu „Vocile Teatrului Noh”, o artă veche de şapte secole care ne va reconecta cu emoţiile universale! Noi revenim pe bătrânul continent, în Franţa, de unde vine Eric Tarantola, un artist special care va încânta publicul cu instrumentele sale extraordinare: un set de tobe alcătuit din tigăi, un trombon vechi, un ceas devenit kalimba şi un „chitanjo” – combinaţia între o chitară şi un banjo.

Tot din Franţa vine şi Pigswana Orchestra, un cvartet care va prezenta, pe Bălcescu, ritmuri tradiţionale de cumbia, hituri de jazz în stil ska, melodii în stil calypso şi rock, coveruri după cântece renumite sau vechi în versiune festivă.

De dragoste şi dor vor cânta la FITS Izabela Jeżowska şi Marcin Grabosz din Polonia, într-un recital extraordinar găzduit de Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat German. Vor fi la Sibiu şi italienii de la La Cantiga de la Serena, un ansamblu de muzicieni şi cercetători din Salento care au iniţiat un proiect menit să redescopere şi să recreeze muzica străveche din bazinul mediteranean.

Puerto Candelaria, deţinători ai unui Latin Grammy, vin din Columbia.

Duchamp Pilot este o colaborare între Argentina, Anglia şi Scoţia, dar şi între mai multe genuri muzicale precum rock, pop, new-wave şi rock progresiv cu elemente psihedelice şi de punk.

Din Spania vine „Tumultul pasiunii”, pe ritmuri de flamenco, desigur: saxofonul, chitara, vocea şi dansul se contopesc în „maşinăria flamenco” – un mecanism automatizat care ridică acest spectacol la un cu totul alt nivel, dând naştere unui sunet cu desăvârşire nou şi fascinant în Piaţa Habermann. Nici Germania nu lipseşte din călătoria muzicală de la FITS: „Muzica vântului” va fi un concert cu adevărat memorabil, atât prin talentul şi versatilitatea celor doi artişti, Büdi Siebert & Stefan Charisius, cât şi prin ineditele lor instrumente muzicale.

Gospelul e deja tradiţie în programul FITS astfel că nu are cum să lipsească nici de la această ediţie, cu reprezentanţi de marcă ai genului, din Marea Britanie – London International Gospel Choir, dar şi din România – Pro Gospel Timişoara.

În programul muzical al Festivalului au fost incluse şi violonistele de la Muse Quartet, care vor oferi un concert acustic la Biserica Ursulinelor, şi pe Marius Mihalache, al său band şi a sa „Săftiţa” – un mix de sintetizatoare psihedelice peste un ţambal, caval, flaut şi alte instrumente clasice din folclorul românesc.

Nelipsită la ultimele ediţii ale Festivalului, Fanfara de la Cozmeşti, cea mai veche fanfară din România (120 de ani) va fi rpezentă, ca de obicei, pe pietonala Bălcescu, însă va poposi, tot în cadrul FITS, şi la Gura Râului şi Sălişte. Accesul este liber pentru toţi iubitorii muzicii.

 

news.ro

foto: facebook FITS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *