Examenul de responsabilitate de după 15 mai

Eleonora-Carmen HĂRĂU, senator PNL:

”Este clar că România traversează o criză economică uriașă, generată de pandemie. Nu poți pune în discuție pierderile economice generate de măsurile luate pe perioada de urgență, fără a avea în vedere că asta ne-a ferit, practic , de infectarea comunitară masivă, de moartea a mii și mii de români. Exemplul țărilor în care măsurile sanitare au fost mai laxe sau mai târzii este elocvent! Nu există prioritate mai mare pentru o societate democrată, umanistă decât apărarea vieții. Ea trebuie așezată înainte de toate celelalte obiective politice, economice, sociale, electorale.

Fiecare zi câștigată a dat posibilitatea sistemelor sanitare, și nu numai, de a se adapta situației, cercetătorilor să avanseze pe calea îmbunătățirii schemelor de tratament, astfel încât pierderile de vieți omenești să fie cât mai mici.
După data de 15 mai, când știm că expiră starea de urgență, trebuie să ne concentrăm cu toții, angajatori și angajați, politicieni, guvernanți, cei implicați în mass-media, toți cetățenii, în egală măsură, să ajutăm economia să repornească mai repede, în condiții de siguranță epidemiologică. Fiecare zi de stagnare economică înseamnă o pierdere de 500 de milioane de euro!

Ideea că repornirea și funcționarea în parametri cât mai buni a economiei este doar problema guvernului, eventual a angajatorilor, este falsă. Orice îmbolnăvire, din neglijență, din nepăsare, din lipsă de disciplină, pe lângă faptul că îl afectează pe cel în cauză, răspândește boala în jur, punându-i și pe alți oameni activi în imposibilitatea de a munci. Un bolnav Covid poate trimite acasă lucrătorii dintr-o întreagă structură de producție.

Nimeni nu-și dorește asta, pentru că, oricât de mult și de bine ar munci Guvernul, se poate astfel ajunge la criza cea mare, dureroasă si adevărată, când nu mai sunt bani pentru șomajul tehnic, când salariile sunt tăiate drastic pentru norocoșii care mai au un job, când patronii care îşi dau seama că nu mai pot să-şi deschidă afacerile se retrag din economie.

Examenul de responsabilitate și solidaritate pe care suntem chemați să-l dăm în luna mai este crucial, și avem premise serioase să credem că #Va_fi_bine!

Iar pentru a ieși biruitori din acest coșmar, trebuie să fim solidari și disciplinați, să trăim și să fim sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *