EXCLUSIV! Siegfried Mureșan: ”Am curaj să fiu premierul României!”

Europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureșan a fost propunerea PMP de premier. Într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului Replica-INFO HD, Siegfried Mureșan vorbește despre criza creată de PSD de la începutul acestui an până acum, despre faptul că ar avea curajul să fie premierul României, precum și despre modul în care se poate dezvolta județul Hunedoara.

”PSD-ul a ținut țara într-o criză permanentă”

Reporter: Pe pagina dumneavoastră de Facebook ați scris: ”Prin guvernarea Mihai Tudose, decalajul dintre România și lumea civilizată va crește”. De ce credeți asta?

Siegfried Mureșan: Cred, cu convingere, că prin acceptarea propunerii Partidului Social Democrat ca domnul Tudose să devină prim ministru al Guvernului României, decalajul dintre noi, România, și lumea civilizată va crește, din următoarele motive: în primul rând, de când au preluat guvernarea de la începutul acestui an, PSD-ul a ținut țara într-o criză permanentă. Nimic din ceea ce au promis oamenilor în programul de guvernare nu a fost implementat. Mai ales, România, sub această guvernare, a pierdut din încrederea partenerilor internaționali. O țară condusă de un guvern care dorește, pe față, să slăbească statul de drept, lupta împotriva corupției și justiția, este un semnal negativ dat partenerilor internaționali. Noroc că oamenii au reacționat extrem de ferm, au ieșit în stradă, la proteste, în număr mare. De aceea oamenii au fost apreciați pozitiv de partenerii noștri internaționali, însă, legat de guvern, credibilitatea a fost foarte mică și, practic, ceea ce PSD-ul ne propune acum, este o continuare a acestei situații. Vor mai multă criză.

Colegii din PMP au stabilit că au ceva mai bun și îl propun pe negociatorul șef pentru întreg bugetul Uniunii Europene, de 160 miliarde de euro”

Reporter: Ați fost nominalizarea PMP-ului pentru funcția de premier. Cum ați primit această nominalizare?

Siegfried Mureșan: Am primit-o ieri, din partea președintelui Partidului Mișcarea Populară, domnul Traian Băsescu, în numele tuturor colegilor de partid. Ieri, după ce partidul nostru a văzut nominalizarea PSD, colegii au spus ”noi avem ceva mai bun de oferit!”. PSD-ul propune un ministru al Economiei, care în șase luni nu a făcut nimic bun în economie, investițiile au scăzut, încrederea partenerilor internaționali a scăzut, n-a făcut nicio reformă economică, nivelul datoriei crește, guvernul continuă să împovăreze cetățenii cu mai multă datorie publică prin deficite sporite. Iar colegii din PMP au stabilit că au ceva mai bun și îl propun pe negociatorul șef pentru întreg bugetul Uniunii Europene, de 160 miliarde de euro, primul europarlamentar român care capătă această misiune extrem de importantă în Parlamentul European, om politic tânăr, serios, competent, integru, de centru dreapta. Reacțiile tuturor analiștilor au fost pozitive și pline de entuziasm, legate de nominalizarea mea, chiar dacă președintele României a ales să meargă până la urmă pe acest drum, de a încredința mandatul tot unui candidat PSD.

”Voi fi la București și peste tot în țară o voce de temut a opoziției, o voce principală de opoziție la viitorul guvern PSD”

Reporter: Dumneavoastră ați înregistrat performanțe la Bruxelles. Dar când credeți că, personal, ați avea vreo șansă să vă puneți în valoare competențele aici, în țară?

Siegfried Mureșan: Păi, vedeți, de aceea am spus că decalajul dintre noi și lumea civilizată crește cu Tudose și rămânem în urmă. Avem un om politic despre care toată lumea spune că este bun, că este excelent la nivel european și atunci avem, practic, de ales: îl preluăm, acceptăm să ne ajute, să facă lucruri bune aici, acasă, așa cum face la Bruxelles sau continuăm să ne lamentăm. Să spunem ”e prea bun pentru noi, nu va reuși, nu-l merităm” și atunci vom continua tot cu oamenii politici ai trecutului. Realitatea este simplă: nu ne va merge mai bine cu oamenii politici care au ținut țara pe loc în ultimii 25 de ani. Nu poți face același lucru la infinit, așteptându-te ca rezultatele să fie diferite. Eu sunt pregătit să îmi continui munca, în fiecare zi, ca și până acum și să creăm o alternativă viabilă la acest guvern. Voi fi la București și peste tot în țară o voce de temut a opoziției, o voce principală de opoziție la viitorul guvern PSD.

”Nu am avut până acum șansa să avem un guvern condus de un prim ministru într-adevăr liber și curajos”

Reporter: Dacă ați pătrunde în sistemul acesta politic, credeți că ați fi lăsat să vă faceți treaba? Dumneavoastră sunteți unul. Ei sunt mai mulți.

Siegfried Mureșan: Aveți dreptate. Sunt mai mulți, însă nu am avut până acum șansa să avem un guvern condus de un prim ministru într-adevăr liber și curajos, care să aibă o agendă clară de reformă și să aibă și curajul s-o implementeze, să încerce să nu facă niciun compromis cu partidele trecutului, cu politicienii din Parlament care au pierdut încrederea cetățenilor și de care cetățenii nu se mai simt reprezentați. Până acum, toți prim miniștrii s-au simțit nevoiți să facă anumite compromisuri și nimeni nu a avut curajul să spună ”aceasta e agenda pozitivă, asta e ceea ce cer oamenii din reforma în educație, în sănătate și cu asta voi merge înainte și voi confrunta Parlamentul”.

Reporter: Dumneavoastră ați avea acest curaj?

Siegfried Mureșan: Sigur că da! Eu am spus-o foarte clar: eu nu sunt legat în niciun fel de oamenii politici ai trecutului. Dimpotrivă, cred că majoritatea au ținut România pe loc, iar PSD-ul este principala cauză pentru care România nu a progresat mai mult în ultimii 25 de ani. Eu nu am nicio jenă în a-i confrunta, voi avea de partea mea oamenii, voi avea de partea mea partenerii noștri internaționali și o agendă clară, pozitivă, de reformă. Știu exact ce trebuie făcut!

”Există întotdeauna oportunități pentru tinerii bine pregătiți”

Reporter: Suntem în perioada examenului de bacalaureat. Ce îi sfătuiți pe tineri? Să plece din România sau să rămână?

Siegfried Mureșan: Indiscutabil, să încerce să rămână în țară. În primul rând, tinerii trebuie să identifice care este talentul lor, care sunt îndemânările lor și care sunt acele domenii în care le va face plăcere să muncească. Dacă nu muncești cu plăcere, nu poți fi bun! Și, de aceea, eu spun tinerilor așa: identificați-vă talentul, calitățile și încercați să găsiți un loc de muncă în acel domeniu. Orice muncă făcută cinstit trebuie respectată la fel de mult de către societate. Unii putem fi buni avocați, alții buni instalatori. Unii buni medici, alții buni bucătari sau buni brutari. Toate meseriile sunt la fel de importante pentru societate. Fără ca brutarul să se trezească de dimineață, noi n-am avea pâine să mâncăm. De aceea, aș spune tinerilor și mai ales familiilor lor: nu mai îndreptați tinerii spre acele domenii în care i se pare bunicii că ar fi frumos ca tânărul să activeze. Nu obligați tinerii să meargă la o școală doar fiindcă v-ați văzut vecinul trimițându-și copilul la acea școală! Ajutați-l să-și descopere talentul.

Reporter: Dar cum pot lupta ei cu pilele și relațiile sistemului? Le întâlnim peste tot, sunt ca o caracatiță uriașă…

Siegfried Mureșan: De-a lungul dezvoltării mele, m-am întâlnit și eu cu aceste situații. Aveți dreptate. Dar vă pot spune că există întotdeauna oportunități pentru tinerii bine pregătiți. Tot ce am obținut eu până acum am obținut prin concurs. Am obținut burse, am avut burse la ASE la București, bursă la universitate în Germania, bursă pentru un program de stagiu în Parlamentul German, poziția de consilier principal pe afaceri economice al PPE am obținut-o prin concurs, în condițiile în care au aplicat mai mult de 200 de candidați. Deci trebuie să încerci. Sunt de acord cu dumneavoastră că poate nu ți se va deschide fiecare poartă, dar, cu siguranță, dacă ești bun, dacă îți vezi de treabă, dacă ești serios, dacă muncești, dacă ești mai bun decât alții, sunt și porți care ți se vor deschide, la fel cum a fost și cazul meu.

”Județe care au fost conduse cel mai mult de PSD în ultimii 25 de ani, sunt județele în care oamenilor le merge cel mai rău”

Reporter: Județul Hunedoara este în urma celorlalte județe din jurul nostru. Cum ar putea să se dezvolte?

Siegfried Mureșan: Așa este, situația județului nostru este mai proastă decât a județelor învecinate, Alba, Arad, Timiș sau și a județelor Sibiu, Cluj, care nu sunt județe imediat învecinate. Sunt mai multe motive: în primul rând, în ultimii ani, investitorii au preferat să meargă spre orașe mai mari. Investitorii străini au mers întâi în orașe mai mari, în centre universitare, spre Cluj, Timișoara, spre Sibiu. Însă acum, în aceste orașe, practic nu mai există forță de muncă. Nu mai există forță de muncă neocupată, șomajul este foarte mic, aproape zero și investitorii vor merge spre orașe medii, spre orașe mici. Vedem ce mare succes a avut Sebeșul, de exemplu, în ultimii trei ani de zile. Și, acum, cred că oportunitățile pentru județul Hunedoara sunt mai bune decât au fost oricând în ultimii 25 de ani. Însă, pentru a le fructifica, avem nevoie de o administrație publică locală, la nivel de comune, orașe și la nivel județean deschisă spre investitori, care să ofere investitorilor facilitățile de care au nevoie pentru a-i atrage. Și anume, trebuie să spună investitorilor care este avantajul competitiv al regiunii noastre. În ce domenii avem forța de muncă calificată? Eu vin din municipiul Hunedoara. La noi, activitatea Combinatului s-a redus foarte mult. Acele locuri de muncă de muncă din siderurgie sunt pierdute pentru totdeauna. O știm, dar trebuie să vedem ce meserii pot face acești oameni care, odinioară, au lucrat în Combinat. În ce domenii pot lucra într-o fabrică, fără multă recalificare? Deci trebuie să avem un plan integrat pentru județ, să atragem investitori, trebuie să știm mai bine care sunt nevoile investitorilor privați legat de educarea forței de muncă. Investitorii își cunosc planurile, iar dacă fabricile din Hunedoara spun că au nevoie de 300 de sudori în următorii ani, păi atunci rog frumos liceele, școlile profesionale pregătească exact 300 de sudori în următorii cinci ani și nu 100 de sudori și 400 de frizeri, de care poate nu e nevoie. O mai bună cooperare între învățământ și investitorii privați face ca tinerii să învețe în școală acele lucruri de care au nevoie, pentru a-și găsi un loc de muncă în sectorul privat.

Reporter: Dar avem oameni bine pregătiți în administrațiile locale, care pot oferi investitorilor ceea ce au nevoie?

Siegfried Mureșan: Unii da, unii nu. Acesta e adevărul. Sunt primari mai gospodari, mai preocupați, dar, din păcate, mulți, prea mulți, mai ales din zonele roșii ale județului, au preferat să păstreze oamenii slabi, fără perspectivă, asistați sociali. Și vedem și în alte județe ale țării: județe care au fost conduse cel mai mult de PSD în ultimii 25 de ani, sunt județele în care oamenilor le merge cel mai rău. Orașele conduse de politicieni de centru-dreapta în ultimii ani sunt orașele în care oamenilor le merge mai bine. Iată Cluj, vedeți Alba Iulia, vedeți Sibiul, deci acest lucru trebuie spus. Administrația joacă un rol esențial, în unele locuri este mai bună, în unele locuri este mai slabă, dar, dacă ne uităm la orașele cărora le merge mai bine, este clar ce trebuie să facă administrația locală pentru a avea investitori.

Reporter: V-ați întoarce în județul Hunedoara, pentru a rămâne aici?

Siegfried Mureșan: Eu sunt foarte des în județul Hunedoara și acasă. Părinții mei locuiesc și acum sunt în fiecare zi în județul Hunedoara. Vin cât pot de des, prioritatea mea în momentul de față e să reprezint județul și țara cât pot de bine în Parlamentul European și, pentru asta, dialogul cu cetățenii din județul Hunedoara este esențial. Deci vin cât pot de des, iar dacă în viitor va fi nevoie să fiu mai mult în județul Hunedoara, o voi face fără ezitare.

Interviu realizat de Anamaria NEDELCOFF

 

Biografie Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan s-a născut pe 20 Septembrie 1981 la Hunedoara.
În 2004 a absolvit studiile de licență ale Facultății de Studii Economice cu predare în limba germană din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar apoi a urmat programul de master în Științe Economice și Management la Universitatea „Humboldt” din Berlin, Germania.

În 2006 a devenit bursier în cadrul programului internațional de stagii al Parlamentului Federal al Germaniei. Între 2006 și 2009 a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Federal al Germaniei, Gunther Krichbaum. În 2011 a obținut, prin concurs, postul de consilier politic pentru Probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European (PPE), iar în 2014 a fost numit consilier politic principal al PPE; începând cu anul 2015, Siegfried Mureșan deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

În mai 2014 este ales membru al Parlamentului European pentru un mandat de cinci ani din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP). Din februarie 2015, deține funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii politice.

În prezent este negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018.

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *