Ce trebuie să știți atunci când solicitați anumite medicamente gratuite sau compensate din farmacii

Vi s-a întâmplat să mergeți la farmacie și să nu găsiți medicamentele de care aveți nevoie? Trebuie să știți că aveți dreptul să solicitați anumite medicamente compensate sau gratuite, iar farmacia are obligația să se aprovizioneze.

În cazul în care aveți calitatea de persoană asigurată în cadrul sistemului public de asigurări sociale de sănătate și vă adresați unei farmacii cu o prescripție medicală pentru eliberarea de medicamente compensate sau gratuite, iar aceasta nu dispune de medicamentele prescrise, farmacia are obligaţia să se aprovizioneze cu produsul solicitat.

Pentru aceasta, dumneavoastră trebuie să depuneți la farmacie o cerere scrisă, iar furnizorul de medicamente are obligația să se aprovizioneze, în maximum 24 de ore pentru bolile acute și subacute și 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din lista prețurilor de referință pe unitatea terapeutică aferente medicamentelor (denumiri comerciale).

În plus, medicamentele prescrise pot fi ridicate doar în perioada de valabilitate a prescripției medicale. Astfel, prescripția medicală pentru afecțiunile acute și subacute este valabilă maximum 48 de ore, iar pentru afecțiunile cronice maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia. Prescripția medicală electronică on-line pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile pentru care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, și care se eliberează de farmacii atât în ceea ce privește numărul, cât și cantitatea din fiecare medicament, este valabilă maximum 92 de zile de la data emiterii în funcție de numărul de zile pentru care s-a făcut prescripția.

 

 

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *