Federaţia ”Hipocrat”, scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii

Federaţia Sindicală ”Hipocrat” a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în care afirmă că dialogul social este ”o prioritate în acest moment crucial” şi a identifocat mai multe probleme în sistem a cărora rezolvare este ”vitală pentru funcţionarea sistemului sanitar”. Printre problemele sesizate se numără dezechilibrul dintre finanţare şi salarizare, clarificarea programului de lucru al medicilor, rezolvarea crizei de sânge şi acordarea sporurilor pentru toate categoriile e personal.

Reprezentanţii  Federaţiei Sindicale ”Hipocrat” au transmis, miercuri, o scrisoare în care salută numirea  Sorinei Pintea la conducerea Ministerului Sănătăţii şi prezintă public o listă de probleme cu care se confruntă personalul din sistem şi a căror rezolvare trenează.
Printre problemele semnalate se numără dezechilibrul dintre finanţare şi salarizare, dar şi programul de lcuru al medicilor.

”Valoarea prognozată de contract pentru anul 2018 este insuficientă, fapt care va atrage după sine o funcţionare incorectă a celor mai multe unităţi sanitare din sistemul de sănătate.  Este absolut vitală clarificarea programului de lucru al medicilor şi a plăţii timpului de lucru efectuat peste norma de bază”, susţin reprezentanţii Federaţiei.

Potrivit acestora, ”medicina şcolară necesită o abordare diferită după o serie de ajustări care o fac, pe alocuri, nefuncţională” şi este necesară creşterea tarifelor pe caz rezolvat.

”Cursul euro are un trend ascendent, rata inflaţiei a crescut, salariile au crescut şi ele. Toate aceste elemente duc la o îngreunare a capacităţii de plată şi la o reducere constantă a fondului alocat pentru materiale sanitare, respectiv îngrijirea bolnavului – pe care dumneavoastră doriţi să îl puneţi în centrul sistemului, fapt normal şi firesc”, mai spun sindicaliştii din sănătate.

În plus, aceştia cer o politică de organizare şi de funcţionare a centrelor de transfuzie sanguină prin actualizarea normelor şi prin normarea personalului, astfel încât să se rezolve criza permanentă a sângelui.

Alte probleme semnalate ţin de ”inechităţile provenite din plata concediului de odihnă pentru personalul integrat”, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă tuturor salariaţilor din sistem începând cu 1 martie 2018 şi salarizarea Direcţiilor de Sănătate Publică.

”Avem un fond de nemulţumire a unor categorii profesionale care, începând cu luna martie, nu vor beneficia de creştere salarială: farmacişti, biologi, chimişti, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, personalul Tesa. Considerăm că dialogul social trebuie să fie o prioritate în acest moment crucial, căci găsirea unor soluţii la problemele enunţate mai sus este vitală pentru funcţionarea sistemului sanitar”, mai spun sindicaliştii.

Sorina Pinta a preluat, marţi, portofoliul Sănătăţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *