Fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste şapte sute de unităţi de alimentaţie publică din întreaga ţară pentru a verifica corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe baza de lapte. În urma controalelor s-a stabilit că 40 la sută dintre operatorii economici folosesc grăsimi hidrogenate, în locul produselor obţinute din lapte – brânză, telemea, caşcaval, unt, dezinformând consumatorii.

ANPC, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA), a verificat, în perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atât în municipiul Bucureşti cât şi în toate municipiile reşedinţa de judeţ, denumirea produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

Au fost verificate 708 unităţi, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri şi 11 magazine alimentare.

În urma controalelor, s-au constatat nereguli, constând în prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe baza de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, căşcaval, unt etc.

S-a mai constatat ”dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, căşcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus”.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1.782.000 lei, dar şi 177 sancţiuni cu avertisment.

”În urmă acţiunilor de control au fost trase următoarele concluzii: fenomenul substituirii produselor obţinute din lapte (brânză, telemea, căşcaval, unt) este încă frecvent practicat în unităţile de alimentaţie publică: patiserii, pizzerii, fast-food-uri, cofetatii, restaurante/catering; din totalul celor 708 unităţi de alimentaţie publică verificate, un număr de 285 (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, dezinformând consumatorii”, a trasmis ANPC.

Potrivit sursei citate, ”substituirea produselor lactate cu specialităţi de grăsimi hidrogenate şi dezinformarea consumatorilor crează posibilităţi pentru activităţi ilicite şi profituri majorate ale operatorilor economici prin înşelarea şi în detrimentul consumatorilor”.

”Menţionăm, însă, că, în urmă verificărilor din perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%”, a mai transmis ANPC.

În Municipiul Bucureşti au fost controlate 93 de unităţi, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate şi etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC şi ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.

Judeţele în care au fost aplicate cele mai mari sancţiuni de către comisarii ANPC şi ANSVSA, sunt Bistriţa (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) şi Bihor (104.000 lei). La polul opus se află judeţele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) şi Călăraşi unde nu au fost aplicate santiuni.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *