Festin culinar la Zilele Culturale Maghiare (FOTO)

Zilele Culturale Maghiare au debutat, în această dimineață la Petroșani. Capodoperele bucătarilor din Ungaria, Lupeni, Petroșani, Petrila, Vulcan și locali au mocnit la foc mic, în ceaune imense încă de la primele ore ale dimineții. Frigul pătrunzător nu i-a ținut pe petroșăneni în casă. Aceștia au ales să vină să petreacă alături de comunitatea maghiară. Este o sărbătoare a întregii comunități maghiare și nu numai din Valea Jiului, dar și din întreg județul Hunedoara.

“Am fost plăcut surprins de activitățile dedicate Zilelor Culturii Maghiare și felicit comunitatea maghiară din Petroșani și din județ pentru această frumoasă inițiativă, dar și pentru faptul că Petroșaniul e gazda celei de a 10-a ediții. Vreau să mulțumesc în special comunității maghiare pentru tot ce a făcut și face pentru comunitatea noastră de la Petroșani. Este o sărbătoare a comunității maghiare dar și a noastră, a comunității din Petroșani și Valea Jiului și cred că astfel de evenimente nu fac altceva decât să păstreze vie tradiția și cultura maghiară și a noastră, implicit, și datoria noastră este să o transmitem mai departe tinerelor generații. Faptul că la Petroșani, și în Valea Jiului, trăiesc de peste 150 de ani mai multe etnii, nu poate fi decât un exemplu de conviețuire într-o Europă unită, cu valori comune și identități diferite”,  a țiunut să precizeze Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În programul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara figurează evenimente în aer liber, concerte de fanfară, muzică și dansuri populare maghiare, demonstrații de aerobic, concurs de preparare a gulașului tradițional maghiar. Printre invitați se numără și Fanfara minerilor din Varpalota și formația Szaggato din Paks-Ungaria, formația de muzică populară Haromszek din Sfântu Gheorghe și mulți alții.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *