Festival dedicat artiștilor are loc la Petroșani

Festivalul național de fotografie „Locuri de lângă noi”, care va avea loc în perioada 7-9 iunie 2019 la Petroșani este un proiect al Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani, menit să aducă laolaltă profesionişti ai imaginii, artişti fotografi şi pasionaţi în domeniu.

Evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediţie.

„Festivalul a început practic acum opt ani, cu participarea a patru parteneri: eu, colegul nostru Ovidiu Raţiu, artistul fotograf Dorel Găină şi lect. univ. dr Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani. Noi suntem legaţi cu toţii de zona de vest, o zonă unde nu exista un eveniment dedicat acestei pasiuni. Ne-am dorit un mijloc de exprimare a vocilor locale în arta fotografică. Am reuşit să conectăm practic două instituţii: Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani şi Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. S-au alăturat evenimentului doi artişti fotografi cu experienţă în organizarea de tabere de creaţie”, spune Petrişor Crăciunoiu, fotograf freelancer în Marea Britanie şi unul dintre iniţiatorii festivalului.

Invitaţii ediţiei din acest an sunt dr. Cristian Graure, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara, profesorul Daniel Bocșe de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva şi fotografii Ovidiu Manoilescu, Cătălin Tibori şi Raoul Poenar.

Deschiderea oficială este programată să aibă loc vineri, 07 iunie, de la ora 16, de la Casa de Cultură din Petroşani, aceasta fiind urmată de un vernisaj al expoziției studenților de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Ziua continuă cu prezentarea programului și un moment „In memoriam Ovidiu Rațiu”.

Sâmbătă, de la ora 10, cei interesați de perfecționare în arta fotografică pot participa la o serie de ateliere susținute de fotografii Ovidiu Manoilescu, Raoul Poenar și Cătălin Tibori.

„Eu îi voi trece prin începuturile imaginii, Raoul le va vorbi despre portrete în lumină naturală şi lumină slabă, iar Cătălin va aduce detalii despre fotografia în lumina artificială. Cei care participă la ateliere, dar şi alţi pasionaţi de fotografie se pot înscrie la marşul foto, de la ora 13. În principiu, este vorba de elevi și studenți, cu vârsta între 14 și 35 de ani. Ei vor avea o perioadă limitată de timp în care să surprindă oraşul în imagini, apoi, când se întorc, fotografiile se predau organizatorilor. În vreme ce juriul analizează fotografiile, se pot cere sfaturi şi păreri de la studenţii  Facultăţii de Arte și Design din Timișoara”, explică Ovidiu Manoilescu. Cei mai bune fotografii vor fi premiate.

Iniţiat din anul 2012, demersul artistic se adresează studenților, elevilor, publicului larg, fotografilor profesioniști și amatori. Din echipa care a gândit festivalul, Ovidiu Raţiu, din acest an, lipseşte.

„Ediţia aceasta va avea şi un premiu In memoriam. Regretatul nostru prieten Ovidiu Raţiu a fost artist fotograf şi membru al UAP Deva, cu câteva expoziţii de grup la activ în judeţ şi nu numai, membru activ la mai multe cluburi foto şi mare iubitor al fotografiei gen alb negru minimal. A fost membru fondator al festivalului. Numele „Locuri de langa noi” este doar generic pentru că temele abordate de festival sunt felurite şi lasă loc creativităţii să iasă la iveală în cele mai neaşteptate forme. Provocăm studenţii şi elevii să participe la acest festival pentru că urmărim să dezvoltăm un mod de a-i educa vizual pe aceşti tineri. Încercăm şi să aducem arta în rândul oamenilor obişnuiţi, unde modul de exprimare needucat în această direcţie ne-a creat numeroase surprize plăcute. De-a lungul ediţiilor, am invitat artişti diferiţi, care au susţinut simpozioane pe diferite teme ale artelor vizuale”, spune Petrişor Crăciunoiu.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *