România riscă penalizări dure din cauza gropii de gunoi de la Uricani

Groapa de gunoi de la Uricani funcționează pe terenul unei persoane fizice, iar România riscă să intre în procedură de infrigement din cauza neînchiderii acestei locații și nu numai. Pentru a închide depozitul de deșeuri neconform de pe raza orașului Uricani, Consiliul Județean Hunedoara intervine în problematică. A fost aprobat proiectul de hotarare privind adoptarea unor măsuri pentru îndeplinirea obligațiilor de mediu, referitoare la închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani.

“Depozitul neconform de deșeuri menajere din Uricani a rămas neînchis la finalizarea proiectului SMID Hunedoara, deoarece nu a îndeplinit condițiile de eligibilitate pentru a fi finanțat din fonduri europene nerambursabile, mai precis nu a fost îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la proprietatea publică asupra terenului pe amplasamentul căruia se află depozitul. Precizăm faptul că terenul aferent depozitului neconform de deșeuri municipale Uricani aparține unui proprietar privat (doamna Murg Susana) potrivit extrasului de carte funciară (…), iar cantitățile de deșeuri aparțin UAT Uricani, așa cum rezultă din actul adminitrativ (…) emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, reprezentând “obligațiile de mediu pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani, situat în partea de sud, sud-est a orașului Uricani, în fosta microcarieră de cărbune Valomir/Balomir””, arată documentația CJ Hunedoara.

România riscă să fie penalizată dur de Comisia Europeană pentru neînchiderea gropilor de gunoi neconforme. Una dintre acestea este chiar groapa de gunoi de la Uricani.

“Prin adresa (…) a Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, înregistrată la registratura Consiliului Județean Hunedoara (…) s-a comunicat faptul că depozitul neconform de la Uricani se află pe lista depozitelor neconforme rămase neînchise care potr atrage penalități de infrigement, precizând faptul că Ministerul Mediului a venit în sprijinul autorităților locale cu Programul privind închiderea depozitelor de deșeuri municiopale neconforme, prin care se finanțează integral contravaloarea lucrărilor de inchidere identificate prin bilanțul de mediu I și II pentru depozitul neconform din Uricani. Prin program se menționează faptul că, sunt eligibile atât UAT Uricani cât și UAT județul Hunedoara. Prin comunicarea (…) înregistrată la registratura Consiliului Județean Hunedoara (…), Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a dispus transferarea “obligațiilor de mediu pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere Uricani, situat în partea de sud, sud-est a orașului Uricani, în fosta microcarieră de cărbune Valomir/Balomir” către UAT județul Hunedoara – CJ Hunedoara, în vederea parcurgerii etapelor necesare pentru stingerea acestor obligații precizate în actul administrativ (…) emis de APM Hunedoara”, mai arată documentația.

Litigiu pentru închiderea gropii de gunoi

Între timp, primăria Uricani încearcă să obțină prin intermediul instanței închiderea gropii de gunoi. 13 hectare de teren din Uricani s-au transformat într-o groapă de gunoi, iar autoritățile locale vor să obțină, prin instanță, ecologizarea acestuia. Este vorba de terenul care a aparținut fostei cariere de la Valomir.

Zona s-a transformat într-o groapă de gunoi, iar acum edilii vor să îi forțeze pe cei de la Conversim să pună în aplicare o hotărâre de Guvern din anul 2002 pentru ecologizarea unei suprafețe de 13 hectare de teren. În acest sens, Primăria Uricani a dat în judecată Ministerul Economiei și Conversmin. De la Tribunalul București, dosarul s-a mutat la Curtea de Apel București.

În anul 2009, terenul a fost clasificat ca fiind o groapă de gunoi. Așa arată actele Guvernului, însă primarul Dănuț Buhăescu spune că este vorba de o eroare. Pe o porțiune a terenului s-a depozitat gunoi în decursul anilor, însă acesta aparține unui cetățean.

 

 

Colaborator

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *