Firme străine vor să retehnologizeze C.H.E. Râul Mare Retezat

Un contract în valoare de 76.982.606,97 euro a fost scos la licitație de Hidroelectrica și vizează retehnologizarea CHE Râul Mare Retezat. O firmă din Germania în calitate de lider a depus ofertă. Este vorba de VOITH HYDRO GmbH & Co. KG din Germania.

SIEMENS ENERGY, BIT INVEST, HIDROCONSTRUCŢIA, GD MAŞINI DE RIDICAT și EXIMPROD GRUP au calitatea de subcontractanți.

„Retehnologizarea C.H.E. Răul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroelectrica şi ne-am propus că lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente şi instalaţii vitale pentru companie şi care trebuie să intre într-un nou ciclu de viaţă şi exploatare comercială. Vă asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare şi modernizare şi nu suntem dispuşi să facem rabat la cerinţele de calitate, şi nici la termenele asumate prin contracte” – a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, la momentul scoaterii la licitație a contractului.

Alături de numeroase activităţi de proiectare, lucrările solicitate cuprind fabricarea, montajul şi punerea în funcţiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), precum şi a altor echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Raul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea şi punerea în funcţiune a staţiei electrice de transformare.

Amenajarea Hidroenergetică Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Raul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape.

Amenajarea Raului Mare influenţează pozitiv folosinţele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Raul Mare – Retezat regularizează debitele naturale în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.