Florin Cîţu: Anul acesta punctul de pensie e mai mare ca în 2020

Premierul Florin Cîţu a afirmat că anul acesta punctul de pensie este mai mare ca în 2020, iar cheltuielile cu pensiile în 2021 cresc cu 8 miliarde lei. Şeful Executivului a amintit despre obiectivul asumat de coaliţie şi anume modificarea legii pensiilor, precizând că pensiile ar trebuie să fie bazate pe contributivitate.

„Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde lei. Până să începem orice altceva anul acesta, plus cheltuielile cu alocaţiile de aproape 3 miliarde lei, deci suplimentăm bugetul anul acesta cu 11 miliarde lei. Pensiile de anul acesta vor fi mai mari ca anul trecut. Noi am anunţat că vom modifica legislaţia în ceea ce priveşte pensiile, pentru că sunt multe probleme acolo şi pensiile să fie bazate pe contributivitate, dar anul acesta punctul de pensie e mai mare ca în 2020”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, chestionat cu cât va fi mărit punctul de pensie în acest an.

Întrebat dacă susţine ca Ludovic Orban că pensia ar trebui majorată cu rata inflaţiei plus jumătate din salariul mediu pe economie, premierul a răspuns: „Susţin că pensiile în 2021 sunt mai mari ca în 2020, iar cheltuielile cu pensiile au crescut cu 8 miliarde. Fără bugetare multianuală vom face în fiecare an aceste discuţii şi vedem că vom căuta iar bani în buget”.

Ludovic Orban a declarat că este adeptul sistemului de indexare a pensiilor care să ţină cont de rata inflaţiei şi că susţine recalcularea pensiilor care are obiectivul de a face dreptate pentru pensionari. Liderul PNL a adăugat că majorarea cu 14% a punctului de pensie „a fost un efort uriaş pe care l-am făcut ţinând cont de modul în care au fost afectate resursele bugetare de criza economică”.

„Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să ţină cont de rata inflaţiei, să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor, adică compensarea 100% a ratei inflaţiei şi până la 50% din creşterea salariului mediului brut pe economie, astfel încât să crească şi puterea de cumpărare odată cu creşterea economică, pentru că obiectivul nostru este să creştem şi puterea de cumpărare pe măsură ce există o creştere economică sănătoasă”, a explicat marţi Orban.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *