Cod roşu de producere a unor avalanşe în Munţii Făgăraş şi temperaturi de până la minus 19 grade Celsius, în zonele montane înalte

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă risc extrem de producere a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1800 de metri. În Bucegi, riscul ca zăpada să se disloce este foarte mare, în timp ce în alte zone muntoase este risc însemnat sau mediu.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă vreme geroasă, ninsori abundente şi avertizează asupra riscului foarte mare de producere a unor avalanşe în mai multe zone.
Astfel, în Munţii Făgăraş, riscul de avalanşă este maxim, pe o scară de la 1 la 5, existând posibilitatea producerii unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari conform avertizării postate de Dispeceratul Naţional Salvamont.
La altitudini de peste 1800 de metri, iar sub această altitudine riscul ca stratul de zăpadă să se disloce este cotat cu 4 din 5. Stratul proaspăt de zăpadă va depăşi, pe alocuri, 80 -100 de centimetri iar din cauza vântului puternic în zonele adăpostite stratul de zăpadă ajunge la doi sau chiar trei metri.
În Masivul Bucegi riscul de avalanşă este mare  – 4 din 5 –  la peste 1800 de metri şi însemnat – cotat cu 3 din 5 – sub această altitudine. Risc însemnat de producere a unor avalanşe a fost anunţat şi pentru Muncii Parâng – Şureanu, la altitudini mari, la fel ca şi în Muncii Ţarcu – Godeanu.
În Munţii Rodnei, în Călimani – Bistriţei – Ceahlău dar şi în Munţii Vlădeasa – Muntele mare riscul de producere a unor avalanşe este moderat.
ANM anunţă că, de miercuri seară până joi seară, la ora 20:0o, în zonele de munte vremea va fi rece, geroasă, cer noros şi ninsori pe arii relativ extinse în Carpaţii Meridionali şi Orientali şi pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla cu putere spulberând zăpada şi reducând vizibilitatea. La altitudini de peste 1800 de metri sunt prognozate temperaturi de până la minus 19 grade Celsius.
news.ro
sursa foto: SALVAMONT România
De asemenea, ANM, informează că începând cu ora 17: 00 și până la ora 20:00, în județul Hunedoara, în zona de munte la altitudini de peste 1800 m, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 90-100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.