Florin Cîțu: România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat de CE

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE).

În luna februarie, CE a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht. Deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată, potrivit raportului. Miercuri, Cîţu a anunţat că CE a demarat procedura.

”Astăzi, CE a publicat trei documente şi a anunţat o informaţie pe care deja o aveaţi, începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să ştiţi adevărul de la ministrul Finanţelor. Am negociat cu CE în ultimele trei luni de zile şi trebuie să ştiţi că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil şi credibil, acceptat de CE, ceea ce înseamnă că cei de la CE au încredere în acest Guvern”, a anunţat ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Procedura impune unei ţări, care a înregistrat un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, să prezinte un plan cu măsuri şi politici corective pe care le va aplica pentru reducerea deficitului, precum şi termenele pentru realizarea acestora. Ţările care nu respectă recomandările CE pot fi sancţionate.


Siegfried Muresan, vicepreședinte #PPE și europarlamentar #PNL, scrie pe pagina sa de facebook:

Guvernele PSD ne-au băgat în procedura de deficit excesiv. Din fericire, Guvernul PNL a agreat deja cu Comisia Europeană un plan de ieșire din această procedură.

Declanșarea procedurii de deficit excesiv față de România, propusă astăzi în mod oficial de Comisia Europeană, are 3 mari vinovați: cele 3 guverne PSD care au condus România în perioada 2017 – 2019. Vă explic mai jos de ce.

➡️ Încă din 2017, adică acum 3 ani, Comisia Europeană a atras atenția Guvernului României cu privire la politicile economice care duc la risipa banului public și la creșterea excesivă a deficitului.

➡️ Există o scrisoare oficială a Comisiei Europene din 22 februarie 2017, adică de acum 3 ani, către Guvernul PSD de la acea vreme în care se explică foarte clar că politicile fiscale începute în 2016 vor duce la o creștere a deficitului bugetar. Comisia recomanda Guvernului PSD încă de acum 3 ani să ia măsurile necesare pentru a nu se declanșa procedura de deficit excesiv.

➡️ După cum știm cu toții, timp de 3 ani, cele 3 guverne ale PSD au ignorat toate avertismentele Comisiei Europene și ale Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene cu privire la deficitul României, au continuat să îndatoreze țara noastră, au continuat să cheltuiască banii românilor.

➡️ Comisia Europeană și Consiliul UE au transmis în fiecare an recomandări României cu privire la reducerea deficitului. Guvernele PSD au ignorat toate aceste recomandări. Acestea nu sunt informații secrete, sunt informații publice și este plină presa de articole de la acea vreme cu avertismentele Comisiei Europene și ale Consiliului.

➡️ În toată această perioadă am avertizat public de fiecare dată guvernele PSD că, dacă ignoră regulile europene și nu corectează deficitul în creștere, Comisia Europeană și Consiliul UE se vor vedea nevoite să declanșeze procedura de deficit excesiv pentru țara noastră. Am spus foarte clar că, dacă nu va reduce deficitul, Guvernul PSD va genera instabilitate economică, acest lucru va duce la credite mai scumpe pentru România și la pierderea încrederii în fața partenerilor internaționali. Guvernele PSD au acționat pe dos, iar acest lucru ne-a adus în procedura de deficit excesiv.

Acum, sarcina noastră este să readucem finanțele României în limitele normale, să reparăm stricăciunile din ultimii 3 ani.

 Guvernul PNL are un plan bine conturat de reducere a deficitului și de ieșire din procedura de deficit excesiv. Reprezentanții Guvernului au avut o serie de întâlniri cu partenerii europeni, au negociat în ultimele 3 luni cu reprezentanții Comisiei Europene, iar planul Guvernului de reducere a deficitului este acceptat de Comisie.

 Atât timp cât vom continua cu o guvernare serioasă, stabilă și responsabilă cu politicile fiscale, nu cu guvernări risipitoare marca PSD, vom ieși rapid din procedura de deficit excesiv și fără niciun cost. Din contră, toate măsurile agreate cu Comisia Europeană vor întări economie noastră, vor reduce deficitul și vor duce la creștere economică sustenabilă.

 Guvernarea liberală va repara stricăciunile guvernelor socialiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *