Florin Oancea: bilanț la 100 de zile de la preluarea mandatului de primar al municipiului Deva


Primarul Devei, Florin Oancea a susținut vineri o conferință de presă, organizată pentru a marca împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului. Domnul primar a precizat încă de la începutul conferinței, că în această perioadă a depus un volum de muncă foarte important, concretizat în inițierea a 121 hotărâri de consiliu, din care 116 au fost aprobate (96% din totalul hotărârilor inițiate) și 5 respinse. În audiențele programate și neprogramate au fost peste 2000 de persoane care și-au prezentat problemele.

Angajări la SPIGM, dar concedieri la alte servicii de la Primăria Deva

Unul dintre subiectele principale ale confernței a fost activitatea serviciilor și societăților aflate în subordinea Consiliului Local. Printre cele vizate au fost Serviciul Public Cetate, Aqualand, Poliția Locală și SPIGM.

„Am făcut restructurări de personal, prin reducerea a 109 posturi, și am făcut o nouă organigramă, aprobată și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Nu am informații, până acum, că disponibilizările vor fi atacate în instanță. Prin noua organigramă am și redistribuit unele persoane, șefii de la Poliția Locală acceptând funcții de execuție în locul celor de conducere. Aici am redus 37 de posturi și vă anunț că se vor semna noi contracte de colaborare cu Poliția Națională și Jandarmeria, în materie de circulație și ordine publică, și se vor forma echipaje mixte. Aceste echipaje vor avea mașini cu girofar, dar vor fi și multe patrule terestre. De asemenea, Aqualand nu va mai putea continua în actuala formulă, având pierderi de peste 3 milioane de lei. Are datorii mari, conturi blocate și nu mai poate face investiții. Voi propune, în Consiliul Local, ca Aqualand să devină un serviciu al Primăriei, prin care să se poată face necesarele investiții de acolo, parcul acvatic fiind deschis de peste 10 ani. Și la Serviciul Cetate, de funcționarea căruia nu sunt mulțumit, s-au făcut restructurări, rămânând 23 de oameni. Când am revenit la primărie, am considerat că cei peste zece ani de administrație publică mă vor ajuta, dar m-am înșelat. Cel mai greu este să dai afară funcționari publici, adică să faci restructurări, pe motive de eficacitate, dar și de competență. După 15 martie se vor face evaluările profesionale a celor rămași pe posturi. Cu siguranță că vor mai fi plecări, dar și angajări. Primele dintre aceste angajări, pe posturi de muncitori, se vor face la Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM).  În această săptămână se va semna un nou protocol între SPIGM și Penitenciarul de la Bârcea Mare, tot atunci urmând a se da startul lucrărilor pe care diferite societăți comerciale le au contractate cu municipalitatea”, a declarat Florin Oancea.

20 de vehicule noi, de producție românească, pentru transportul local din Deva

Conform spuselor lui Florin Oancea, transportul în comun din localitatea de reședință a județului Hunedoara se va moderniza în următoarele luni. În acest sens, municipalitatea deveană are în plan, printre altele, achiziționarea de mijloace de transport noi, fabricate în România, dar și configurarea unor noi trasee. „Pe 28 februarie expira contractul cu societatea care asigură transportul în comun în orașul nostru și, dacă nu găseam o rezolvare rapidă a situației, locuitorii Devei se puteau confrunta cu o situație neplăcută și nedorită. Soluția legală pe care am găsit-o pentru asigurarea, în cotinuare, a transportului public, a fost reconfigurarea traseelor, dar este ceva provizoriu, până va începe să funcționeze noua companie din domeniu, ce va aparține municipalității. În acest sens, voi vizita, în perioada imediat următoare, fabricile de profil din Brașov și București, care fabrică microbuze și autobuze. Intenționăm să licităm pentru un leasing – operațional, mai exact o închiriere, deoarece, pentru a putea cumpăra respectivele mijloace de transport, ar trebui o perioadă de patru – cinci ani. Îmi doresc ca Deva să fie unul dintre puține orașe din România în care transportul local să se facă doar cu microbuze și autobuze produse în România, pentru că putem obține un preț mai bun, iar eu sunt foarte atent cu folosirea banului public. Sunt convins că, în trei – patru luni, în Deva va fi un transport public local modernizat, cu trasee noi introduse, și cu 20 de mașini noi, acest număr reieșind în urma efectuării unui studiu de impact, fiind vorba despre 13 autobuze și șapte microbuze”, a declarat Florin Oancea.

Achizițiile Primăriei Deva, făcute doar prin SEAP

Pentru a asigura o cât mai mare transparență a activității pe care o desfășoară, conducerea Primăriei municipiului Deva a decis o nouă formulă de realizare a achizițiilor, dar și de plată a facturilor către cei cu care instituția are încheiate diverse contracte. „De la preluarea mandatului am introdus o regulă logică, adică facturile să fie plătite în ordinea intrării lor, fără să mai fie nevoie ca furnizorii să mai intervină pe lângă primar sau șefi de birouri. De altfel, scurtarea timpului de răspuns la sesizărilor, precum și rezolvarea problemelor cetățenilor este principalul meu obiectiv. În plus, toate achizițiile p-e care le facem sunt postate de Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Intențiile de achiziție se afișează pe site-ul Primăriei, într-un termen rezonabil pentru întocmirea documentațiilor necesare de către cei interesați. Aceștia își pot depune, apoi, ofertele pe SEAP, și, în funcție de preț, va fi ales câștigătorul. Mediul de afaceri este mulțumit de această decizie și sper ca, odată cu acest sistem, să revină la colaborarea cu noi și antreprenorii din Deva, care preferă, acum, să lucreze în alte localități”, a declarat Florin Oancea.

28 de de obiective de investiții, bugetate de Primăria Deva în 2018

De asemenea domnul Primar a făcut câteva precizări despre situația obiectivelor de investiții din reședința de județ, dar și de bani pierduți de foștii edili. „În bugetul pe acest an sunt prevăzute sume pentru continuarea investițiilor începute în 2017, în număr de 21. De asemenea, pentru acest an sunt bugetate 28 de obiective de investiții. Totodată, în iulie, când legea ne permite să facem rectifări bugetare, voi propune alocarea de sume pentru elaborarea altor 21 de studii de fezabilitate, pentru proiecte ce intenționăm să le demarăm în 2019. În plus, nu vom deschide noi șantiere dacă nu vom putea respecta termenele. Astfel, municipalitatea are un credit guvernamental, de 30 de milioane de lei, din care 14 milioane erau neutilizați, iar în urma uni control Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a închis această linie. Am solicitat, la MFP, redeschiderea liniei de credit, de două ori în acest an, prima dată fiind refuzați, iar la ultimul răspuns ni s-a transmis că suntem puși pe o listă de așteptare. Sper să nu pierdem acești bani. În schimb, însă, vă asigur că vom fi foarte atenți la celelalte zece proiecte pe care le mai avem, pe finanțare guvernamentală sau europeană, valoarea lor fiind de 35 de milioane de euro”, a declarat primarul Devei.

Oamenii de afaceri par interesați să investească peste 100 de milioane de Euro în municipiul Deva

Una dintre problemele cu care se confruntă, de ani buni, județul Hunedoara, în general, dar și municipiul Deva, în particular, este lipsa marilor investiții străine. Despre acest subiect, precum și găsirea de soluții pentru rezolvarea sa, a vorbit primarul a declarat: „De la preluarea mandatului, din 29 noiembrie anul trecut, am purtat opt discuții cu reprezentanți de la puternice firme străine, ultima având-o chiar astăzi (vineri, n. red.). Investitorii sunt interesați de Deva, pentru că au găsit potențial aici, lucru pe care îl știm și noi. Iar investițiile duc la dezvoltarea orașului și creșterea bunăstării locuitorilor, un exemplu concret în acest sens fiind municipiul Sebeș, din județul vecin Alba. Valoarea potențială a investițiilor pentru perioada următoare este de peste 100 de milioane de euro. Acest lucru cred că se putea realiza și în trecut, dar, se pare, a existat o lipsă de deschidere a municipalității față de potențialii investitori, însă nu doresc să fac comentarii pe marginea acestui subiect. Sper în implementarea acestor potențiale investiții, dar este greu să faci să se miște, în câteva zile, unele lucruri care au stat blocate mult timp”

Plățile către furnizori, reglementate prin proceduri clare

În cadrul primăriei a fost instituită o „regulă” – plățile pe care trebuie să le facă municipalitatea se fac în ordinea intrării facturilor la plată. S-au plătit integral facturile lunilor noiembrie, decembrie, ianuarie, ajungându-se la ultimele facturi din luna februarie. „Vreau să le arăt colaboratorilor, firmelor care au contract cu municipalitatea, fie că e vorba de servicii sau alte lucrări de investiții, că nu trebuie să mai sune la nici un șef sau să sune la primar pentru a li se face o plată” a mai declarat Florin Oancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *