Fonduri europene pentru modernizarea unui bloc din Călan

226.477,45 lei este valoarea proiectului derulat de autoritățile locale din Călan pentru ”îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2 în sectorul rezidențial”. Cu bani europeni, blocul 2 de pe strada Independenței din Călan va fi reabilitat conform normelor  în vigoare. În plus, se imobilul va fi dotat și cu facilități pentru persoanele cu handicap.

“Contractul vizat de prezenta procedură presupune achiziția execuției lucrărilor de îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de CO2 în sectorul rezidențial, orașul Calan, județul Hunedoara pentru blocul de locuințe nr. 2, str. Independenței. Lucrări necesare: izolarea termică a fațadei – parte opacă; izolare termică fațadă – parte vitrată; termo-hidroizolarea terasei/termoizolare placă peste ultimul nivel și termohidroizolare terasă casa scării”, arată documentația.

În plus, se vor achiziționa și monta sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv montarea unui kit fotovoltaic hibrid ce include două panouri fotovoltaice, pe un suport adaptat pentru acoperiș.

“Panoul este construit cu celule din siliciu policristalin și ramă din aluminiu, rezistent la apă, sigilat ermetic; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață (becuri cu mercur) și montarea senzorilor de prezență; înlocuirea circuitelor electrice aferente părților comune; reparații elemente fațadă; reparații acoperiș, inclusiv sistem colectare ape meteorice; demontarea și remontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe fațade/terasa blocului; refacerea finisajelor interioare, în zonele de intervenție inclusiv a pervazurilor interioare în apartamentele în care se înlocuiește tâmplăria existentă din lemn cu tâmplărie PVC și se intervine pentru termoizolarea șpaleților; refacerea trotuarului de protecție din jurul construcției; crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv montarea marcajelor tactilo-vizuale 40×40 cm pentru atenționare și a unei benzi adezive fotoluminiscente pe muchia fiecărei trepte de acces în / pe casa scării pentru crearea efectului anti-alunecare; refacerea finisajelor interioare aferente spațiilor comune din bloc”, mai arată aceeași documentație.

Banii pentru realizarea lucrărilor provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *