Fostul sediu al Comitetului Central al PCR, deschis publicului, la 30 de ani de la Revoluţie

Sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcţionat Comitetului Central al PCR, a fost deschis, duminică, publicului pentru prima dată după 30 de ani de la Revoluţie. La 12.09, oră la care soţii Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe instituţie, Vela a spus: ”Jandarmi, vă ordon deschideţi porţile”.

Ministrul Marcel Vela, care a decis organizarea Zilei porţilor deschise în sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde a funcţionat Comitetul Central al PCR, a spus că este ”un moment important”.

”Este un moment important pentru că acolo a fost multă suferinţă, multă durere şi opinia publică nu cunoaşte locul, zona prin care au trecut mulţi eroi ai neamului românesc. Era o datorie a mea, ca ministru al Afacerilor Interne, institiţie care are sediul în fostul CC al PCR să deschid acest sediu”, a spus Marcel Vela.

La ora 12.08 s-a ţinut un moment de reculegere, după intonarea Imnului Naţional.

La ora 12.09, oră la care Elena şi Nicolae Ceauşescu au decolat cu elicopterul de pe acoperişul Ministerului Afacerilor Interne, s-au deschis porţile sediului MAI.

”Jandarmi, vă ordon deschideţi porţile”, a spus Vela, exact la 12.09, iar fanfara a început să cânte ”Treceţi batalioane române Carpaţii”, iar oamenii au strigat dn nou ”Libertate”.

Întrebat dacă ia în calcul transformarea în muzeu a spaţiilor în care a funcţionat arestul Securităţii, biroul lui Nicolae Ceauşescu şi balconul de la etajul 1, de unde Ceauşescu s-a adresat românilor, Vela a spus: ”Este o variantă la care ne-am gândit, dar trebuie stabilite câteva criterii cu privire la securitate şi la un curs programat de vizitatori care pot veni”.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care participă la evenimente, a precizat că ora 12.09, reprezintă ”desprinderea României de comunism ”.

Mărieş a explicat că a vizitat în urmă cu o săptămână spaţiile deschise publicului şi a văzut ”celule extrem de înguste, unde erau incluşi şi se bătea cu bastoanele în uşile de metal până când se înnebunea pur şi simplu”.

Mărieş a spus că apreciază faptul că ministrul Vela a cerut scuze revoluţionarilor, eroilor şi familiilor acestora pentru implicarea Miliţiei în evenimentele din decembrie 1989.

 

news.ro

Foto: Viata Dupa ’89

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.